eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Csak kedv kérdése a testsúly?

A szívélyes, könnyen barátkozó emberek sokkal gyakrabban szenvednek a túlsúlytól, mint az idegeskedők - vélik japán kutatók. Az aggodalmasabb emberek között a kutatás szerint több volt a kórosan sovány.

A Tohoku Egyetem kutatói az ország északkeleti részén harmincezer 40 és 64 év közötti lakost vontak be a vizsgálatba. A magasság és a testsúly mérése, s ennek alapján a testtömegindex (BMI) megállapítása után a résztvevőkkel egy személyiségtesztet is kitöltettek.

Mint kiderült, a 25-ösnél nagyobb BMI általában nyitott, társaságkedvelő egyént takart. Amennyiben a kutatók más tényezőket, például a dohányzást is figyelembe vették, abban az esetben is az extrovertált kategóriába sorolt férfiak 1,73-szor gyakrabban voltak túlsúlyosak, mint a befelé forduló társaik. A nők esetében ez az arány 1,53 volt.

A folytonosan idegeskedő, aggódó emberek között kétszer olyan gyakori volt a 18,5 alatti BMI, mint a kiegyensúlyozottak között. Felnőttek esetében a BMI "normális" étéke 20 és 24 közötti.

Ennél kevesebb soványságra, 25 fölötti értékek pedig túlsúlyra utal. A tanulmány a Journal of Psychosomatic Research című folyóirat januári számában olvasható.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×