Infostart.hu
eur:
391.29
usd:
332.4
bux:
110922.54
2025. december 23. kedd Viktória

Madártollból bonbon - sokkoló dolgokat eszünk

Az aromák és az ízfokozók károsak az emberi szervezetre- állítja a nemrég megjelent "A leves hazudik" című könyv. A mű állítása szerint az Európai Unióban évente 170 ezer tonna iparilag előállított aromát használnak fel - mondta el az InfoRádióban Benda Judit, a könyv fordítója.

Az aromák tulajdonképpen a gyártó gyártási titkaként kerülnek az élelmiszerekbe - hangsúlyozta az InfoRádióban "A leves hazudik" című könyv fordítója.

Benda Judit elmondta: ezeknél az anyagoknál csak azt tüntetik fel, hogy természetes, vagy természet azonos aroma. Ez azonban többféle anyagot is takarhat.

Az "E" betűvel jelölt kiegészítők közé tartoznak a többi között a mesterséges édesítőszerek, a technológiai segédanyagok, az antioxidánsok, a tartósítószerek, az ízfokozók - mondta a szakember, aki szerint általánosságban véve nem lehet különbséget tenni az aromák és az "E" jelölésű kiegészítők között károsságuk alapján, hiszen mindig az egyes anyagokat kell vizsgálni.

Benda Judit hozzátette: gondot jelent, hogy az önmagában esetleg csak kicsit káros anyag hatása a szervezetbe kerülve fokozódhat. Az élelmiszerekben ugyanis nem csak adalékanyagok, hanem szennyeződések is vannak, mint például permetezőszerek maradványai, nehézfémek, ipari szerek maradványai, melyek felerősíthetik egymást, "így megjósolhatatlan lesz a szervezetre gyakorolt hatásuk".

"Egészen elképesztő dolgokból nyernek ki aromákat. Az élelmiszermérnökök szakmája arról szól, hogy miként lehet rossz minőségű alapanyagból is élelmiszert csinálni. Például madártollból bonbont készítenek, vagy létezik a szimulált tojás, amiben tulajdonképpen semmi nincs, ami a valódi tojásra emlékeztetne" - hangsúlyozta InfoRádióban "A leves hazudik" című könyv fordítója, hozzátéve: az sem ritka, hogy eperaromát ausztrál fűrészporból állítanak elő.

Az ilyen aromák a legenyhébb esetben rosszullétet okoznak - mondta Benda Judit, példaként említve a glutaminsavat, amelyet nagyon sok élelmiszerben ízfokozóként alkalmaznak.

"Ez okozza az úgynevezett kínai étterem szindrómát, amikor zsibbadni kezd a tarkónk, kiszárad a szánk, fáj a lábunk és a hátunk" - fogalmazott a fordító, aki szerint ezek az anyagok károsíthatják a magzatot, az örökítőanyagot és rákot is okozhatnak.

"Vissza kellene térnünk anyáink, nagyanyáink konyhájához, amikor még természetes alapanyagokból fűztek. Nem versenyezhetünk a mélyhűtött pizzával és a porlevesekkel, de vajon mennyit ér az egészségünk?" - tette fel a kérdést Benda Judit.

Hanganyag: Boros Panna

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ezeket tanácsolja a szakértő, hogy biztonságosak legyenek az ünnepi fogások

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszeriparért és élelmiszerbiztonsági ellenőrzésért felelős elnökhelyettese az InfoRádióban arról beszélt, mire figeljünk a nyers húsok, halak és tojás esetén annak érdekében, hogy semmilyen emésztőrendszeri panasz, megbetegedés ne árnyékolja be az adventi és karácsonyi időszakot.
VIDEÓ
B2B szegmensben tör előre a Boxy: így kerül minden nap friss gyümölcslé a szállodai vendégek asztalára

B2B szegmensben tör előre a Boxy: így kerül minden nap friss gyümölcslé a szállodai vendégek asztalára

A COVID járvány vízválasztó volt mind a webkereskedelem, mind a vendéglátóipar számára, az újranyitás, és a kínai webshopok megjelenése új időszámítást hozott. A Boxy eredetileg az online kereskedők fulfillment partnereként épült fel, azonban a piaci növekedési lehetőségekre reagálva szolgáltatási portfólióját a B2B logisztika irányába is kiterjesztette. Olyan partnerekkel tud ma már együtt dolgozni, mint a Nektar Natura Kft., amely az ország meghatározó szállodaipari gyümölcslé-ellátója. De hogy alakult ki a két vállalat közötti ügyfélkapcsolat, és milyen ügyféligényekre ad választ a szolgáltatás? Hogyan lehet 70%-kal olcsóbban ellátni fulfillment rendszerben a beszállítói tevékenységet, mint disztribútori hálózattal, és mi történik akkor, ha egy szállodában hirtelen elfogy egy 50 fős ázsiai turistacsoport kedvenc gyümölcsleve? Többek között ezekről is kérdeztük Árvai Csabát, a Boxy Logisztikai Zrt. ügyvezetőjét és Melcher Bencét, a Nektar Natura Kft. kereskedelmi vezetőjét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×