eur:
397.07
usd:
356.56
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Kitől tanultunk sztrájkolni?

Nem az emberek az egyetlen élőlények, amelyek sztrájkba lépnek, ha komisz bánásmódban részesülnek. A barna kapucinus majmok is ezt teszik.

Atlantai kutatók számoltak be a majomsztrájkról az amerikai tudományos akadémia szaklapjában. A cikk szerint a barna kapucinus majmok, amelyeket korábban megtanítottak arra, hogy játékpénzzel fizessenek az uborkáért, gyakran nem fogadják el a cserét, ha azt tapasztalják, hogy egy másik majom jobban "keres", mert a pénzért cserébe szőlőt kap. Vagyis sztrájkolni kezdenek.

Előfordul, hogy hisztizni, vagy duzzogni is kezdenek, ha úgy érzik: méltánytalanság érte őket.

Azt már korábban is megfigyelték, hogy az állatokat frusztrálja, ha nem jutalmazzák meg őket olyan mértékben, amennyire elvárják. Az atlantai kutatók azonban azt is bebizonyították a vizsgált 13 kapucinus majommal, hogy az igazságtalanságot és a tisztességtelenséget nem csupán az emberek érzékelik, hanem az emberszabásúak is.

Ez pedig azt jelenti, hogy a dühnek, amit az emberek akkor éreznek, ha rászedik őket, hosszú evolúciós története van - hangsúlyozta a kutatók egyike, Sarah Brosnan.

Azt is megállapították, hogy a kapucinus majmok igazságérzetét nem csupán a mohóság és a frusztráció motiválja, hanem a befektetett munka hiábavalósága is. "Annál érzékenyebbek az igazságtalanságra, minél többet fáradoztak azon, hogy elérjenek valamit" - tette hozzá Brosnan.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×