eur:
393.42
usd:
367.75
bux:
66361.7
2024. április 24. szerda György

Mindenkit szeretünk, ha jobban megismerjük - kivéve a briteket

A különböző európai népek annál jobban kedvelik, minél jobban megismerik a másikat. Kivételt csak a britek jelentenek: őket annál jobban utálják, minél jobban megismerik a többiek - derült ki egy felmérésből.

A "Mi Európánk" nevű kutatóközpont 27 EU-tagállam 362 polgárát hívta Brüsszelbe, ahol egy hétvégét töltöttek együtt. A találkozó előtt és után is egy sor kérdést tettek fel nekik, többek között azt, mennyire kedvelik, illetve utálják a németeket, a franciákat, a lengyeleket, az olaszokat, a briteket és a spanyolokat.

A legnépszerűbbnek a spanyolok bizonyultak: a hétvégére a megkérdezettek 78,6 százaléka kedvelte őket a találkozó végére. A legnépszerűtlenebbek viszont a lengyelek voltak 67 százalékkal.

Ami viszont érdekes, hogy valamennyi nemzet javított eredeti helyezésén a találkozó végére - kivéve a briteket, akik 70,3 százalékos népszerűséggel indultak, és 68,1 százalékossal végeztek.

A kérdezési technikát az amerikai Stanford Egyetem professzora, James Fishkin dolgozta ki. A professzor az eredményt illetően óvatosságra intett. Szerinte ilyen kis létszámú felmérés eredménye nem mérvadó.

Fishkin azt sem hiszi, hogy az eredmény szempontjából meghatározó lenne, hogy a franciák éppen a kérdéses hétvégén kaptak ki a rögbi-világbajnokság elődöntőjében a britektől - bár kétségtelen, hogy a találkozó résztvevői között aránytalanul magas volt a franciák aránya.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×