eur:
390.97
usd:
366.86
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"Nem esznek a gyerekek szemetet, ha bezárják őket"

Meg kellene tiltani a diákoknak, hogy ebédidőben otthagyják az iskolát - javasolja egy brit táplálkozási szakértő. A gyerekek főleg azóta utálnak a menzán enni, amióta országszerte kizárólag egészséges ételek kerülnek a tányérukra.

Prue Leith, a híres brit tévészakács, étteremtulajdonos és szakácskönyvíró szerint rá lehet kényszeríteni a diákokat arra, hogy megegyék a menzán készült egészséges ételeket, mégpedig úgy, ha egyszerűen nem engedik ki őket az iskola területéről ebédidőben.

Így a fiatalok nem tudják felkeresni a közeli boltokat, gyorséttermeket, hogy megvegyék a zsíros, sós, vagy túl édes ételeket és egészségtelen üdítőitalokat - érvel annak a bizottságnak a tagja, amely, többek között, javaslatokat tesz az iskolai menük összeállítására.

Nemet mondtak Jamie Olivernek

Négyszázezer diák döntött úgy, hogy nem kér a menzai ételből, miután az iskolák országszerte bevezették a Jamie Oliver sztárszakács által kidolgozott egészséges menüt. A séf tanácsára a kormány a korábban megszokott pulykamell, hamburger és sült krumpli helyett tésztát, friss zöldséget és halat rendelt az étkezdékbe.

Sok diák arra panaszkodott: nem elég, hogy rossz az étel, még jól meg is várakoztatták őket, mielőtt hozzájuthattak a fogásokhoz. Prue Leith szerint azonban az igazgatóknak megvan a lehetőségük arra, hogy változtassanak ezen a helyzeten: a dirik megnyújthatják az ebédidőt, eltolhatják az órákat is.

A szülőknek sem tetszik a reformkonyha

Prue Leith elismeri, hogy az igazgatók nehéz helyzetben vannak, hiszen sok helyen nemcsak a diákok, hanem a szülők is elégedetlenkedtek a reformkonyha miatt. Éppen ezért nem merik "bezárni" sem a gyerekeket az iskolába ebédidőben.

A szakács azonban felhívta a figyelmüket arra, hogy vannak olyan iskolák is, amelyek vezetése elmagyarázta a diákok szüleinek, miért is van szükség a gyerekek szabadságának korlátozására, a felnőttek pedig megértették az érveket.

Prue Leith szerint el kellene magyarázni a szülőknek azt is, hogy a diákok naponta átlagosan egy fontot (360 forintot) költenek rágcsálnivalókra és egészségtelen ételekre, ennek az összegnek a duplájából azonban egészséges ebédet ehetnének az iskolai menzán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×