eur:
389.67
usd:
363.63
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A nem dohányzókra jó hatással van a dohányzási tilalom

Rövid idővel a dohányzási tilalom bevezetése máris kedvezőbbek az egészségügyi adatok Skóciában: húsz százalékkal csökkent a szívbetegséggel kórházba felvettek száma.

Máris kedvező egészségügyi hatása van annak, hogy a közterületeken dohányzási tilalmat vezettek be Skóciába - hangzott el egy edinburghi konferencián.

Jill Pell, a glasgow-i egyetem munkatársa kiemelte: húsz százalékkal csökkent azoknak a nem dohányzóknak a száma, akiket szívroham miatt kórházba kellett szállítani a tilalom 2006. márciusi életbe lépése utáni tíz hónapban.

A dohánytilalom bevezetése előtti tíz hónapban 3200 embert vettek fel a vizsgált kilenc skóciai kórházba ilyen panaszokkal, míg 2006 márciusa után ez az adat 2600-ra csökkent. A kedvező hatás azonban csak a nem dohányzóknál ilyen jelentős, a dohányosok körében nem változott.

A szívbetegek száma a többi országban is csökkent, ahol bevezették a szigorítást, de Skóciában volt a legmagasabb az arány. Angliában négy százalékkal kevesebb embert vettek fel hasonló egészségügyi problémákkal a tilalom bevezetése után.

Az oxfordi egyetem szakértője, Sir Richard Peto ugyanakkor kiemelte, hogy a szívrohamokra nemcsak a dohányzás, hanem számos egyéb tényező, köztük az időjárás is hatással van. Hozzátette: a dohánytermékek eladási statisztikáiból lehetne megtudni, hogy a tilalom valóban eredményes-e.

Egy másik tanulmány szerint javult azoknak az egészségi állapota is, akik a bárokban dolgoznak. A kutatók 72 pub közel 400 dolgozóját vizsgálták meg a dohányzási tilalom bevezetése után.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×