eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Tönkreteszi a lányokat a "Szupernő" jelenség

Egy új kutatás szerint komoly veszélyt jelent a tökéletességre törekvés a fiatal lányok számára, akiktől elvárják, hogy az iskolai vizsgáktól a külső kinézeten keresztül a párkapcsolatukig mindenben tökéletesek legyenek.

Érzelmi problémákhoz és étkezési zavarokhoz is vezethet az a megnövekedett elvárás, melyet a modern társadalom támaszt a fiatal lányokkal, nőkkel szemben - állítja egy új kutatás.

A felmérést végző tudósok szerint már a 13 éves lányoknak is komoly problémákat okoz az úgynevezett "Szupernő-szindróma", melynek lényege, hogy az élet minden területén elvárja tőlük a tökéletességet.

A viselkedéstudománnyal foglalkozó tudományos szaklapban, a Sex Roles-ban közzétett felmérés eredményei azt mutatják, hogy a lányok elé példaképként állított hírességek is növelik a gondokat.

A tinik ugyanis sikertelennek érzik magukat, ha Paris Hilton vagyonával, JK Rowling irodalmi sikereivel, vagy az elképesztő vasfegyelemmel diétázó Victoria Beckham alakjával szembesülnek.

"Némely nőben az erősíti az étkezési rendellenességet, hogy ők szeretnének lenni 'a Nő'. A Szupernő a tökéletes életet akarja. Nem számít, valójában milyen jól teljesítenek, sosem érzik elég jónak magukat" - magyarázta a jelenség lényegét a kutatást vezető Dr. Janell Lynn Mensinger.

A Pszichiáterek Királyi Társasága szerint az anorexia ma már a harmadik legelterjedtebb betegség a fiatal nők körében - ironikus módon éppen az elhízás és az asztma után.

A leginkább veszélyeztetettek a 13 és 19 év közötti lányok, a 15 éves lányok között például hétszer nagyobb az anorexiások aránya, mint a hasonló korú fiúk esetében.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×