eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Erőszakos videojáték gyógyít ki a harctéri sokkból

Erőszakos videojátékokkal "kezelik" a harctéri stresszben szenvedő brit katonákat. A realisztikus játékok segíthetnek a pszichiátriai problémák kezelésében, így a katonák hamarabb visszatérhetnek az iraki és afganisztáni frontvonalba.

Egyre súlyosabb problémát jelent a harctéri stressz a brit katonák számára. Az Irakban és Afganisztánban szolgálatot teljesítő csapatokat pszichiátriai tapasztalattal rendelkező nővérek kísérik, a veteránok között pedig évente 700-zal nő a mentális problémák miatt kezeltek száma.

A Readingi Egyetem számítástechnikai tanszékének kutatói a számukra kínálnak megoldást: felépítettek egy olyan szimulációs termet, ahol egy 180 fokot felölelő képernyőt szereltek fel. Így a katonák "bekerülnek" a videojátékba, és realisztikus körülmények között élhetik át újra a harctéri élményeket.

Mike Sterba egyike azoknak a veteránoknak, akik leszerelésük óta súlyos mentális problémákkal küzdenek. A férfi nádtetős villában él, egy idilli kert közepén.

Pokol a mennyországban

Madárdalon és a virágok között röpködő méhek döngicsélésén kívül semmi nem hallatszik, a nyugalmazott századosnak negyed százada még sincs nyugalma; még mindig nem tud szabadulni a falklandi háború borzalmaitól.

"Egészségügyisként szolgáltam az ejtőernyősöknél, megjártam Észak-Írországot, sok borzalmat láttam. De ez semmi sem volt ahhoz képest, ami azon a napon történt, amikor az argentin repülőgépek támadást indítottak ellenünk" - mesélte a férfi, aki a csodával határos módon élte túl a támadást.

A kórházat ugyanis telibe találta egy 450 kilós bomba. "Olyan érzés volt, mint ha beledöngöltek volna a földbe. A levegő kipréselődött a tüdőnkből, égetett minden levegővétel. Amikor kinyitottam a szemem, nem láttam a falakat, a tetőt - minden összeomlott" - emlékezett vissza.

Hat évvel később diagnosztizálták nála a megkésett poszt-traumás rendellenességet; szorongóvá vált, rendszeresen elájult, rengeteget ivott és állandóan az öngyilkosság gondolatával foglalkozott.

Ital és rémálmok

"Olyan érzés volt, mint ha a támadás miatt megemelkedett adrenalin-szintem nem csökkent volna. Képtelen voltam pihenni, lazítani, ha elaludtam, rémálmok gyötörtek. Mindig ugyanazt álmodtam: egy sebesült katonát operáltam, és amikor lenéztem az arcára, azt láttam, hogy a saját fiam fekszik a műtőasztalon" - mesélte.

Mike Sterba gyógyulását egy jótékonysági szervezet segíti, állapota lassan javul. Több veteránnal együtt ő is visszatért a Falkland-szigetekre, hogy szembenézzen a múltjával.

Az orvosok egyetértenek abban, hogy ez az egyik legjobb módszer - ám Irak és Afganisztán túlságosan veszélyes ahhoz, hogy oda terápiás célú utazásokat tegyenek a betegek. Rajtuk segít a videojáték.

"Képesek vagyunk megismételni a történteket, de a részleteket fokozatosan adagoljuk, így a páciens - orvosi felügyelet mellett - éppen annyit élhet át újra az eredeti stresszből, amennyi még segít rajta" - magyarázta Paul Sharkey professzor.

A terápiát még csak most dolgozzák ki, a jövő évtől azonban már kezelhetik ilyen módon a katonákat. Nem gyorsítja a dolgot, hogy egy fillért sem kapnak a védelmi minisztériumtól, így az egyetem kizárólag a saját anyagi forrásaira támaszkodhat.

Nagy-Britannia katonai költségvetése meghaladja az évi 30 milliárd fontot (11 ezer milliárd forintot).

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×