eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Számolja meg az anyajegyeit, kiderül, milyen gyorsan öregszik!

A testen található anyajegyek száma megmutatja, milyen gyorsan öregszik a szervezet -állítják brit kutatók. Minél több anyajegye van valakinek, annál jobb.

A londoni King's College kutatói 1800 ikerpárt vizsgáltak meg. Az anyajegyek gyerekkorban keletkeznek, a korral pedig eltűnnek. Ha valakinek túl sok anyajegye van, akkor nő a melanómának - a bőrrák egyik ritka fajtájának - a veszélye.

Az anyajegyek száma és mérete minden embernél más és más. A fehér bőrűek testén átlagosan 30 anyajegy található, de akad olyan is, akinek 400 van.

Nem tudni, mi okozza az anyajegyesség közötti különbségeket, sem azt, mi a bőrelváltozás funkciója.

Mivel az anyajegyek idővel eltűnnek, a londoni kutatók azt vizsgálták, mi a kapcsolat a bőrelváltozások száma és a telomer szakasz hossza között. A telomer (vagy telomére) a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakasz. Minél hosszabb, annál több osztódásra képes a sejt anélkül, hogy génkészlete sérülne. A korral a telomer szakaszok is rövidülnek.

A kutatók megállapították, hogy azoknak, akinek száznál több anyajegyük van, hosszabb a telomer szakaszuk, mint azoknak, akinek 25-nél kevesebb - ez 6-7 évnyi öregedésnek felel meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×