eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Egyre több gyermeket fogadnak örökbe egynemű párok

Márciusi adatok szerint már 65 ezer gyermek nevelkedik egynemű pároknál az Egyesült Államokban. Noha a közvélemény jelentős része továbbra is elutasítja ezt, mások szerint ez semmivel sem rosszabb, mintha csonka családban, vagy éppen állami gondozásban nőnének fel a gyerekek.

Noha Massachussetts kivételével egyik amerikai államban sem engedélyezik az egynemű párok házasságát, egyre több homoszexuális és leszbikus pár fogad örökbe egy vagy több gyereket.

Utóbbi kérdés szabályozása nem csak államról-államra változik, hanem meglehetősen homályos is: számos helyen nincs törvényileg szabályozva és nincsenek precedensértékű bírói döntések sem.

Az Urban Institue adatai szerint 11 államban, valamint Washington DC-ben mondták ki, hogy a nemi identitás nem befolyásolhatja az örökbe fogadás jogát.

Három államban megtiltották az adoptálást az egynemű párok számára. A helyzet kaotikusságát mutatja, hogy ezek egyikében, Missisipiben egyedül élő homoszexuálisok vagy leszbikusok fogadhatnak örökbe gyermeket. Utah-ban indirekt módon zárták ki az egyneműeket, itt ugyanis csak házaspárok adoptálhatnak.

A fennmaradó 36 államban az egynemű párok a bíróságok és az örökbe fogadást intéző szervezetek jóindulatára vannak utalva.

Ennek során még mindig sok előítélettel kell megküzdeniük, bár a felmérések szerint megfordulóban van a közvélekedés az Egyesült Államokban: 1999-ben még csak 38 százalék támogatta az egynemű párok adoptálási jogát, míg tavaly már 46 százalék.

Sokan gondolják úgy, hogy a leszbikus családban felnövő fiúk, illetve a homoszexuális családban nevelkedő lányok semmilyen szerepmintát nem látnak.

Mások ezzel szemben arra hívják fel a figyelmet, hogy gyermekek millió nevelkednek csonka családban, és közülük is sokan nélkülözik közvetlen közelükben a releváns viselkedési mintát, mégsem tiltja semmi, hogy egy gyerek az egyik szülő nélkül nőjön fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×