Hat kategóriában vizsgált a Kosár reklámmentes fogyasztói magazin 31 különböző Túró Rudit. A termékek között natúr, barackízű, eperízű, mazsolás, mogyorókrémes és kakaós is volt.
A szakemberekből és laikus fogyasztókból álló bírálóbizottság öt olyan terméket talált, amely egybehangzóan elnyerte a tetszésüket, míg hét olyat, amelyet a "még megfelelő" minősítéssel illettek. Utóbbi azt jelenti, hogy a fogyasztóknak egyáltalán nem ajánlják.
A natúr Túró Rudik között két kiválót találtak a minősítők. "Mindkettő remekül bontható csomagolásban, hibátlan külsővel kellette magát. Kicsomagolva a tesztelők tapasztalata az volt, hogy bevonatuk tökéletesen fedi kellemes túróillatú tartalmukat. Ízviláguk alátámasztotta az addig szerzett harmonikus élményeket" - értékeltek.
Ugyanebben a kategóriában a másik végletet az a Túró Rudi jelentette, amely nem volt homogén, egy másik ismert márkában darabos volt az enyhén erjedt ízű túró, és mellékíze is volt, egy rendkívül rosszul csomagolt társuk pedig, a gyenge papírminőség miatt átizzadt, és kencésnek bizonyult.
A mazsolás Rudik viszont egyértelműen csalódást okoztak, csakúgy, mint a kakaósok, mely párosítást a bírálók nem találtak túl szerencsésnek. Érdekes, hogy a mogyorókrémes Rudik viszont sikert arattak.
A gyümölcsösek közül a barackosak voltak a kevésbé sikerültek, az epresek között viszont egy Rudi kiváló, kettő pedig jó minősítést kapott.
A Kosár magazin szerkesztői hangsúlyozták, hogy az évek során alaposan kibővült a túrós-csokis édességek családja, korszerűbbé vált a gyártási technológia. Jobb lett a minőség, nőtt a szavatossági idő, szebb lett a ruhája is.
Rossz tendenciának tartják ugyanakkor, hogy a Rudikat jellemzően már nem csokival vonják be, hanem "csokoládé imitátummal" - derül ki a Kosár magazinból.
{{keretes_cim}}
A Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) meghatározása szerint a Túró Rudi tehéntúróból, esetleg vajból vagy tejszínből, cukorból stb. ízesítőanyagok hozzáadásával, csokoládé- vagy kakaómassza-bevonattal készített sajtkészítmény. A túrótöltet tejeredetű termékhányadának legalább 50%-nak kell lennie.
A túrós édesség hengeres alakú, sima vagy enyhén bordázott felületű rudacska. A kakaós bevonatnak a túrót egyenletes vastagságban és összefüggően kell bevonnia, színe sötétbarna, jól tapad, ám nyomásra enyhén repedezik.
A kifogástalan túrómassza egyenletesen fehér vagy sárgásfehér, ízesítés esetén pedig az ízesítőanyagra jellemző színű. Íze édeskés-savanykás, a túrómasszára, annak ízesítésére és bevonatára jellemző és harmonikus.