eur:
394.22
usd:
370.02
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

"Használj rádiót!" - képgaléria különös szovjet képeslapokról

A képeslapgyűjtők számára sajátos forrást jelent az egykori Szovjetunió, ahol nem csak az állami vállalatok szolgáltatásait, hanem az ideológiát is népszerűsítették. Közben egyszer-egyszer a szovjet rögvalóság is kivillant.

Az ideológiai tartalmú képeslapok közé tartoznak például azok, amelyeken a világbékét hirdetik, vagy éppen hétszer szerepel egymás alatt a "munka" felirat.

A rendszernek persze szüksége volt ideológiai támaszra, azt azonban nehéz felmérni, hogy mi szükség volt az állami monopolvállalatok szolgáltatásainak reklámozására. Az Aerofloton kívül például úgysem lehetett volna más társasággal repülni - a Tu-154-es gép ábrázolása legalább a nemzeti büszkeségen kívül az azonos nevű cigaretta népszerűségét is erősíthette.

Vannak azonban nehezebben megfejthető üzenetek is, nehéz például kitalálni, hogy a "használj rádiót" jelszóval pontosan mit is szerettek volna elérni az alkotók.

Egyes figyelmeztetésekkel - a motoros sisak megmentheti az életet - a közlekedésbiztonságot igyekeztek erősíteni. Az egyik lap szövege pedig szabad fordításban azt mondja: "Fiatal korától készítse fel gyermekét az élethosszig tartó gyalogos létre."

Vagyis: világ életében gyalogos lesz, autóról ne is álmodjon...

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×