eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Teherbe esne? Egyen sok jégkrémet!

A jégkrém és a zsíros tej javíthatja a termékenységet, míg a csökkentett zsírtartalmú élelmiszerek csökkentik a teherbe esés lehetőségét - derül ki egy kutatásból.

Növeli a peteérés elmaradásából fakadó meddőség lehetőségét, ha a termékeny korban lévő nők alacsony zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztanak, egy kutatás szerint akár 85 százalékkal is. Ezzel szemben a zsírosabb ételek javítják a termékenységet 72 százalékkal.

Azoknál a nőknél, akik hetente legalább kétszer ettek jégkrémet, 38 százalékkal volt alacsonyabb a meddőség veszélye, mint azoknál, akik heti egynél ritkábban ettek ilyen édességet.

A kutatásban 18 ezer olyan 24 és 42 év közötti, termékeny nőt vizsgáltak, akik 1991 és 1999 között próbáltak teherbe esni.

"A nőknek meg kéne fontolniuk, hogy feladják a diétájukat. Például érdemes lenne az alacsony zsírtartalmú tejtermékek helyett magasabb zsírtartalmúakat fogyasztaniuk" - mondta a kutatást vezető Jorge Chavarro.

Az anyaságot veszélyeztetheti

A professzor lehetségesnek tartja, hogy ez a fajta diéta az oka annak, hogy egyre nő a meddő nők száma, azonban jelezte, hogy további felmérésekre lesz még szükség ennek bizonyítására.

A szakértők azonban figyelmeztetnek: úgy kell növelni a zsírban gazdagabb tejtermékek bevitelét, hogy közben az elfogyasztott telített zsírok teljes mennyisége nem növekszik.

Azt is tanácsolják, hogy amennyiben a nő megfogant, csökkentse a zsírosabb termékek fogyasztását, és inkább folytassa a diétát, hiszen így könnyebb szabályozni a telített zsírok és kalóriák bevitelét.

A csökkentett zsírtartalom egyébként hatással van a hormonszintre: míg az alacsonyabb zsírtartalmú tejhez adott proteinek visszafoghatják a peteérést, addig a zsírban gazdagabb tejtermékek nagyobb koncentrációban tartalmaznak ösztrogént, női nemi hormont, amely segíti az ovulációt.

Címlapról ajánljuk
Költözzön szivacsvárosba, így legyőzheti az aszályt

Költözzön szivacsvárosba, így legyőzheti az aszályt

Az extrém idei nyár után az esővíz megtartása és tárolása különösen fontossá vált. A Wavin Magyarország koncepciója szerint szemléletet kellene váltanunk, nem az a lényeg, hogy az esővizet minél gyorsabban elvezessük, hanem az, hogy amikor esik, akkor azt felfogjuk, tároljuk, és okosan, hosszabb idő alatt tudjuk felhasználni.

Vészjelzés a traumatológustól: olyan sérültek érkeznek, mint korábban soha

Az elektromos rollerek, gördeszkák, biciklik megjelenésével olyan sérülésekkel találkoznak a traumatológián, amelyekkel korábban soha – mondta az InfoRádióban Molitorisz Dániel. A traumatológus, gyermekortopéd szakorvos szerint a bukósisak viselése egyértelműen kötelező, de eséskor az egyéb védőfelszerelések is segíthetnek elkerülni a súlyos, olykor maradandó sérüléseket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×