eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Növelik a halálozási kockázatot a vitaminkiegészítők

Több kárt okoznak, mint amennyi hasznot hajtanak az emberek millió által rendszeresen szedett vitamintabletták - állítja az egyik amerikai szaklap, amely különösen az A- és az E-vitamint és a béta karotint nevezte veszélyesnek. Ezek a vitaminok a tanulmány szerint 5 százalékkal növelik a halálozási arányt. A Brit Szív Alapítvány ezért inkább az egészséges étkezés jelentőségére hívja fel a figyelmet.

Világszerte naponta milliók fogyasztanak különböző vitamintablettákat, abban a hitben, hogy ezzel segítik a szervezetüket és jót tesznek magukkal. A Journal of the American Medical Association (az Amerikai Orvosi Társaság) folyóiratban közölt tanulmány ugyanakkor ennek éppen az ellenkezőjét állítja.

A neves szaklap szerint ugyanis az A- és az E-vitamin, valamint a béta karotin rendszeres szedése növeli a halálozási arányt. A táplálkozást kiegészítő vitaminok szedésének apostolai azzal érvelnek, hogy ezek antioxidánsként működnek a szervezetben, amelyek megakadályozzák a testet károsító molekulákat, mint amilyen a koleszterol, abban hogy kárt okozzanak a szívnek.

Az elmélet eddig jórészt elfogadhatónak tűnt és a kezdeti kutatások meg is erősítették a feltételezéseket. Ugyanakkor a módszerek fejlődésével az eredmények is változtak.

A mostani jelentés egy 180 ezer fős kutatáson alapul és azt állítja, hogy a az étrendet kiegészítő vitaminok öt százalékkal növelik a halálozási rátát. Külön-külön vizsgálva a vitaminokat, kiderült, hogy a béta karotin 7, az E-vitamin 4, míg az A-vitamin 16 százalékkal növelte a halálozási rátát.

A C-vitamin ellentmondásos eredményeket hozott, hiszen az derült ki, hogy amikor önmagában, vagy más vitaminokkal kombinálva szedték, akkor hat százalékkal növelte a halálozási arányszámot.

A szelén volt az egyetlen kiegészítő, amely ellentétes eredményeket hozott, miután kiderült, hogy 10 százalékkal csökkenti a halálozás valószínűségét, bár a kutatók hozzáteszik, hogy az eredmény statisztikailag nem szignifikáns.

A tudósok szerint több magyarázat is lehetséges: az egyik az, hogy az oxidatív stressz a korábban véltekkel ellentétben nem az okozója, hanem a következménye a szívbetegségeknek.

A másik magyarázat szerint a szabad gyökök visszaszorításával beavatkozunk az ember alapvető védekezési mecahnizmusába.

A kísérlet vezetői ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az eredmények csak a szintetikus vitaminokra vonatkoznak, így a zöldségekre és a gyümölcsökre nem feltétlenül igazak.

Címlapról ajánljuk
Költözzön szivacsvárosba, így legyőzheti az aszályt

Költözzön szivacsvárosba, így legyőzheti az aszályt

Az extrém idei nyár után az esővíz megtartása és tárolása különösen fontossá vált. A Wavin Magyarország koncepciója szerint szemléletet kellene váltanunk, nem az a lényeg, hogy az esővizet minél gyorsabban elvezessük, hanem az, hogy amikor esik, akkor azt felfogjuk, tároljuk, és okosan, hosszabb idő alatt tudjuk felhasználni.

Vészjelzés a traumatológustól: olyan sérültek érkeznek, mint korábban soha

Az elektromos rollerek, gördeszkák, biciklik megjelenésével olyan sérülésekkel találkoznak a traumatológián, amelyekkel korábban soha – mondta az InfoRádióban Molitorisz Dániel. A traumatológus, gyermekortopéd szakorvos szerint a bukósisak viselése egyértelműen kötelező, de eséskor az egyéb védőfelszerelések is segíthetnek elkerülni a súlyos, olykor maradandó sérüléseket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×