eur:
394.06
usd:
365.66
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Sikeres őssejtkezelés Debrecenben

Sikeresek a debreceni őssejtkezelések. Az elmúlt években 50 vérképzőszervi és nyirokdaganatos betegnek adtak őssejtet, ezzel jelentősen javult az életminőségük.

A Debreceni Orvos- és Egészségtudományi Centrum transzplantációs részlegének vezetője az InfoRádióban azt mondta: a vérképzőszervi betegségben szenvedők csontvelőjében kóros fehérjéket termeltek a sejtek.

A betegek nagy dózisú kemoterápiás kezelést kaptak. Ezt nem élték volna túl, ám a beavatkozás előtt vénájukból őssejtet nyertek ki. Ezt kapták vissza a kezelés utáni napon, az őssejtek pedig képesek voltak regenerálni a betegek vérképzését.

A beavatkozás után három héttel már szinte teljesen normális volt a vérképzésük - közölte Kiss Attila.

Korábban őssejtet csak a csontvelőből tudtak nyerni, a bonyolult beavatkozás azonban kiváltható egy egyszerű vérvétellel.

A leukémiához hasonló kórban szenvedők két éven belül belehaltak volna a betegségbe, a kezelés azonban jelentősen növelte életkilátásaikat és életminőségüket is - mondta a hematológus professzor.

Még jobbak az életkilátásai azoknak a betegeknek, akik nyirokcsomó elváltozástól szenvedtek.

Szintén erőteljes kemoterápiás kezelést kaptak, amit az ő esetükben is a visszajuttatott őssejtek tettek lehetővé. Kiss Attila elmondta: ezek a betegek akár a foglalkozásukhoz is visszatérhetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×