eur:
390.66
usd:
358.93
bux:
72940.89
2024. július 22. hétfő Magdolna

Az üvegplafon megállítja a nőket

Nagyon kevés családbarát munkahely van ma Magyarországon, így a nők csak nehezen térhetnek vissza a munkaerő-piacra, és ez gátolja a karrierjüket - mondta a Nemzeti Fejlesztési Terv mellett működő Humánerőforrás Fejlesztési Program programigazgatója az InfoRádióban.

Hárs Vera emlékeztetett arra, hogy ösztönözni akarták a családbarát munkahelyek létrejöttét, de sokkal kevesebb pályázat érkezett be, mint amennyire számítottak. Jelenleg ezt még nem tartják fontosnak a szervezetek - tette hozzá.

A programigazgató szerint nagyon nagy igény lenne a részmunkaidős foglalkoztatásra, a nők vállalnák ennek következményeit, például a kevesebb fizetést és a rövidebb szolgálati időt is.

Ennek ellenére a munkaadók nem kedvelik ezt a foglalkoztatási formát, leépítéseknél először automatikusan a részmunkaidősöket küldik el - hangsúlyozta Hárs Vera.

A vállalatok nem látnak fantáziát a nőkben

A statisztikák azt mutatják, hogy Európában a fiatal diplomás nők még férfi társaik jövedelmének 90 százalékát megkapják, később azonban egyre nagyobb hátrányba kerülnek, és 50 éves korukra átlagban már csak a felét kapják a férfiak jövedelmének.

Hárs Vera szerint ennek az az oka, hogy a vállalatok nem akarnak a női dolgozókba invesztálni, nem küldik el őket tanfolyamokra vagy külföldre, mert úgy vélik: úgyis elmennek szülni.

Többi között ennek is köszönhető, hogy míg középszinten sok a női vezető, felső szinten már alig akad - tette hozzá a programigazgató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Joe Biden regnáló amerikai elnök vasárnap este bejelentette visszalépését a 2024-es amerikai elnökválasztástól. Már Biden utódja is meg lehet, hiszen az elnök Kamala Harris alelnök elnökjelöltségét támogatja. Az eddigi pollok alapján ez azonban nem javítaná jelentősen a demokraták esélyeit Donald Trump republikánus elnökjelölttel szemben, aki úgy fogalmazott, hogy Harrist még könnyebb lesz megvernie, mint Bident.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×