INFORÁDIÓ
2022. január 25. kedd
Pál

Az üvegplafon megállítja a nőket

Infostart

Nagyon kevés családbarát munkahely van ma Magyarországon, így a nők csak nehezen térhetnek vissza a munkaerő-piacra, és ez gátolja a karrierjüket - mondta a Nemzeti Fejlesztési Terv mellett működő Humánerőforrás Fejlesztési Program programigazgatója az InfoRádióban.

Hárs Vera emlékeztetett arra, hogy ösztönözni akarták a családbarát munkahelyek létrejöttét, de sokkal kevesebb pályázat érkezett be, mint amennyire számítottak. Jelenleg ezt még nem tartják fontosnak a szervezetek - tette hozzá.

A programigazgató szerint nagyon nagy igény lenne a részmunkaidős foglalkoztatásra, a nők vállalnák ennek következményeit, például a kevesebb fizetést és a rövidebb szolgálati időt is.

Ennek ellenére a munkaadók nem kedvelik ezt a foglalkoztatási formát, leépítéseknél először automatikusan a részmunkaidősöket küldik el - hangsúlyozta Hárs Vera.

A vállalatok nem látnak fantáziát a nőkben

A statisztikák azt mutatják, hogy Európában a fiatal diplomás nők még férfi társaik jövedelmének 90 százalékát megkapják, később azonban egyre nagyobb hátrányba kerülnek, és 50 éves korukra átlagban már csak a felét kapják a férfiak jövedelmének.

Hárs Vera szerint ennek az az oka, hogy a vállalatok nem akarnak a női dolgozókba invesztálni, nem küldik el őket tanfolyamokra vagy külföldre, mert úgy vélik: úgyis elmennek szülni.

Többi között ennek is köszönhető, hogy míg középszinten sok a női vezető, felső szinten már alig akad - tette hozzá a programigazgató.

Kapcsolódó hang

Hárs Vera a nõk karrier-problémáiról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018