eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai az ittas járművezetőket szűrik ki a Petőfi híd pesti hídfőjénél húsvéthétfőn, 2023. április 10-én. Nagypéntek óta 11 137 sofőrt szondáztattak meg a rendőrök fővárosban, köztük eddig 122 ittas járművezetőt találtak.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Életveszélyes tévhitek tartják magukat a hazai sofőrök körében

Múlt héten fokozott ellenőrzést tartott a rendőrség, a passzív biztonsági eszközök használata kapcsán részletesebb kép rajzolódik ki a "nemcsatolókról".

Biztonsági öv, gyermekülés, bukósisak - ez a három legfontosabb passzív biztonsági eszköz, amely a használóját egy esetleges baleset esetén képes megóvni a sérüléstől, vagy képes csökkenteni a mégis bekövetkező sérülés súlyossági fokát - írja a Kreszváltozás.hu, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság hivatalos oldala. A felsorolt eszközök pozitív védelmi hatását nem csak ütközési tesztek és elméleti elgondolások igazolják vissza, hanem a gyakorlat is.

Ám sokan még ma sem használják a kötelezően előírt használatú eszközöket különböző indokokból, például máig él a tévhit, hogy jobb kirepülni a karambolozó autóból, mint bent maradni. Vagy az, hogy majd "kitámaszt" a sofőr, ha látja az elkerülhetetlen bajt, a hátsó ülés meg úgyis "biztonságos". A gyermekülés elhanyagolását rendszerint a gyerek tiltakozására fogják, a bukósisak nem viselésével kapcsolatban pedig legtöbbször azzal védekeznek a motorosok, kerékpárosok, hogy csak rövid távra pattantak nyeregbe.

Az adatokat tekintve a Roadpol Seatbelt ellenőrzési akció keretében

a rendőrök 15 911 jogsértést tártak fel egy hét alatt, ebből 15 449 esetben nem használták a biztonsági övet a sofőrök és/vagy az utasok.

Mint írják, minthogy a lakott területen belül jellemző alacsonyabb haladási sebesség az autósokat könnyelműbbé teszi ebben a témában, nem meglepő, hogy ott 10 941-en nem csatoltak övet az ellenőrzöttek közül. De az utasok is a városokban, falvakban a leglazábbak: az elöl ülők közül 2221-en, a hátul ülők közül 984-en nem csatoltak övet az ellenőrzött járművekben.

Az oldal információi szerint lakott területen kívül már jobban működik az "életvédelmi reflex", ugyanis az ellenőrzött járművekben 640 sofőr, 202 elöl ülő, és 158 hátul ülő utas nem csatolt biztonsági övet. Autópályán, autóúton a nagyobb haladási sebesség nagyobb józan ész aránnyal járt: 172 sofőr, 50 elöl ülő, és 81 hátul ülő utas nem csatolt övet.

Arról is beszámolnak, hogy a gyerekülés használatában nem volt ennyire rossz a helyzet, bár az is igaz, hogy az össz-ellenőrzött járművekben arányosan jóval kevesebb gyermekutazás történt.

265 esetben vagy nem szabályosan (például bekötetlenül) ült a gyermek az ülésben, illetve az ülésmagasítón, vagy nem is használtak ilyen eszközt.

Motorosok terén a bukósisak használatával nem volt sok gond, legalább is a nagy motorokkal járók körében, hiszen az ellenőrzés hete alatt egyetlen ember volt, aki nem viselt sisakot. A segédmotorosok, robogósok viszont jóval lazábban vették a bukósisak használatot, 51 fő hanyagolta azt.

A fokozott ellenőrzésnek más mellékhatásai is voltak, ugyanis az egyenruhások minden észrevett jogsértés esetén intézkedtek, így kiszűrtek 9 kábítószeres befolyásoltság mellett vezetőt, és elkaptak 49 körözött személyt is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×