eur:
389.68
usd:
364.22
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pexels.com

16 millió a tét, egy mentálisan gyenge férfi helyett perel az ügyészség

A kisemmizett férfi vagyonáért perel az ügyészség. Korábban egy nő érdekházasságot kötött a férivel, majd eladta otthonát, de a pénzt nem adta oda.

Az ügyészség a vádemelés mellett az elkövetőt polgári bíróság előtt is beperelte vagyoni kártérítésért.

Az ügyészség az ügy kapcsán külön felhívja a figyelmet arra, hogy élethelyzetéből adódóan nincs mindenkinek arra lehetősége arra, hogy vagyoni, kártérítési pert indítson a büntetőeljárás után. Ahogy fogalmaznak: "vannak olyanok, akik hátrányos szociális körülményeikkel összefüggő ismeretszintjük, jogban való járatlanságuk, mentális vagy fizikai állapotuk miatt nem képesek érvényesíteni jogaikat. Az ilyen helyzetben a törvény biztosítja, hogy érdekükben az ügyészség polgári pert indíthasson. Az ügyészség e feladata kevésbé ismert a közvélemény előtt, érdemes ezért tudni, hogy ha a bűncselekmény áldozata saját maga nem képes a jogainak védelmére, az ügyész ezt megteheti helyette.

Ebben az ügyben az történt, hogy a vádat emeltek egy nő ellen, aki 2019-ben egy mentálisan visszamaradt férfitól kicsalta budapesti lakását. Adásvételi szerződést kötöttek, amellyel a férfi a lakását eladta a vádlottnak.

A szerződés szerint a nő a vételárból egyrészt kifizette a férfi tartozásait, majd a fennmaradó második, 16.000.000 forint vételár részletet készpénzben kellett volna megfizetnie. Erre azonban nem került sor, a nőnek ez már a szerződés megkötésekor sem állt szándékában.

A férfi idős kora, egészségi állapota, anyagi helyzete, jogban való járatlansága okán nem tudott volna maga pert indítani. Ezért az ügyészség keresetet nyújtott be az érdekében a bíróságra, melyben azt kérte, hogy kötelezze a nőt arra, hogy az adásvételi szerződésből eredő fizetési kötelezettségét teljesítse, azaz a fennmaradó

16.000.000 forintot és annak több évi kamatát fizesse ki a sértettnek.

Az ügyészi keresetről a bíróság fog dönteni.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×