eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Concept de la prison et de la privation de liberté avec la lumière du jour qui éclaire l’intérieur d’une cellule au travers des barreaux de la fenêtre.
Nyitókép: Pict Rider/Getty Images

Bankot vett a házaspár, sokmilliárdos, bűnszervezetben elkövetett sikkasztás lett belőle

Tizenöt személlyel szemben nyújtották be a vádiratot.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a 2019. decemberben ügyészi hatáskörbe vont nyomozás eredményeként az ügyben összesen 15 személlyel szemben nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre – írja közleményében a Fővárosi Főügyészség.

A vádirat lényege szerint egy házaspár, saját cégén keresztül, többségi tulajdonosi befolyást szerzett egy pénzintézet felett, amelynek megszerzése érdekében jelentős összegű hitelt vettek fel. A pénzintézet azonban már a kezdetektől veszteségesen működött, ezért a pénzügyi felügyelet tőkepótlásra utasította a tulajdonos céget, amely azonban sem erre, sem pedig a hitel visszafizetésére nem volt képes.

  • A házaspár férfi tagja ezért elhatározta, hogy a szükséges anyagi forrásokat a bank saját pénzeszközeinek felhasználásával, fiktív hitelek kihelyezése útján teremti elő. Ezt követően vádlott-társai - felesége, az igazgatósági tagok, valamint a hiteligénylők - közreműködésével, bűnszervezetként működve, 2012-ben fiktív hiteleket helyeztek ki, amelyek döntő részét - csaknem másfél milliárd Ft-ot - ezután visszaforgatták a tulajdonos céghez, majd azt az előírt tőkepótlásra használták fel.
  • Ezen túlmenően, a vádlottak a pénzintézet által, befektetési célzat látszatával külföldi bankszámlára kihelyezett forrásokból több mint 1,7 milliárd Ft-ot a tőkepótlást célzó fiktív hitelek visszafizetésére fordítottak.
  • A vádlottak emellett 2013-ban több mint 3,5 milliárd Ft összegben helyeztek ki olyan hiteleket, amelyeket valójában nagyobb részben a pénzintézet megvásárlásához felvett hitel törlesztésére használtak fel, a fennmaradó résszel pedig sajátjukként rendelkeztek.
  • A fentieken túlmenően, a vádlottak 2013-ban - a tőkepótlást, illetve a hiteltörlesztést célzó fiktív hitelkihelyezéseken túlmenően -, további olyan hitelek kihelyezéséről is döntöttek, amelyek során vagyonkezelői kötelezettséget sértettek, és ezzel további több mint 2,3 milliárd Ft vagyoni hátrányt okoztak a pénzintézetnek.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség az ügyészi hatáskörbe vont nyomozás eredményeként, az ügyben összesen 15 személlyel szemben emelt vádat bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt. A nyomozó ügyészség a vádlottakkal szemben végrehajtandó fegyház-, illetve börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés kiszabását, továbbá gazdasági társaságban való vezető tisztségviseléstől eltiltást indítványoz a vádiratban.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×