INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

lőfegyver

lőszer

robbanóanyag

magyar nemzeti arcvonal

vádemelés

Eredményes vádemelés a Magyar Nemzeti Arcvonalat érintő ügyben

Eredményes vádemelés a Magyar Nemzeti Arcvonalat érintő ügyben

Infostart

A rendőrök 2016 őszén, a szélsőséges politikai nézeteket valló szervezetet érintő szervezett akciók, és házkutatások során lőfegyvereket, lőszert és robbanóanyagot is találtak. Az ügy összesen nyolc vádlottjával szemben a bíróság elsőfokú, marasztaló döntést hozott.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben a Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróságra nyújtott be vádiratot összesen nyolc személlyel szemben.

A vádirat lényege szerint az ügy hét vádlottja a lakóhelyükön lőfegyvereket, lőszert, robbanóanyagot, robbantószert tartott engedély nélkül, míg nyolcadik társuk engedélyköteles lőfegyverek illegális megvásárlásában működött közre – olvasható a Fővárosi Főügyészség sajtóközleményében.

A rendőrség szervezett akció keretében, a Terrorelhárítási Központ munkatársainak közreműködésével 2016 őszén, több helyszínen, így Jászberény, Galgaguta, Bőny településeken tartott házkutatást. A különböző helyszíneken összesen

több mint 30 lőfegyvert, több ezer lőszert, lőfegyverdarabot, valamint az egyik vádlottnál csaknem 1 kilogramm tömegű robbanóanyagot találtak és foglaltak le.

A vádirat szerint továbbá a vádlottak közül ketten, népcsoportok elleni aktív gyűlölet keltésére alkalmas írások publikálásában működtek közre. Nevezetesen, a szélsőséges politikai nézeteket valló Magyar Nemzeti Arcvonal nevű szervezet a hozzá köthető internetes oldalakon 2015. és 2016. évben több, migráns- és zsidóellenes cikket tett közzé, amiben az említett két vádlott közreműködött. A nagy nyilvánosság előtt közzétett írások zsidó- és migránsellenes hangvételűek voltak, alkalmasak voltak arra, hogy az írásokat olvasó személyekben gyűlölet keltsenek.

A Fővárosi Főügyészség vádirata alapján a bíróság elsőfokú ítéletet hozott; hét vádlottat lőfegyverrel és/vagy lőszerrel visszaélés bűntettében, közülük két vádlottat emellett robbanóanyaggal, illetve robbantószerrel visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek. A gyűlöletkeltő írások közzétételében közreműködő két vádlottat – egyiküket lőszerrel visszaélés bűntette mellett – közösség elleni uszítás bűntettében találta a bíróság bűnösnek. Ez alapján három vádlottat végrehajtandó, négy vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre, nyolcadik társukat pedig pénzbüntetésre ítélte.

Az ítélet nem jogerős, a főügyészség a vádlottak terhére, a kiszabott büntetések súlyosításáért jelent be fellebbezést.

Nyitókép: Polcie.hu
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018