eur:
388.68
usd:
361.82
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály
Az ellenzéki pártok kezdeményezésére a munka törvénykönyvének módosítása ellen indult tüntetés résztvevői a Parlament előtti Kossuth téren 2018. december 12-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Felfüggesztettet kapott egy rendőrökre támadó Kossuth téri tüntető

A Pesti Központi Kerületi Bíróság előkészítő ülésen csoportosan, társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette és közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt 2 év – 4 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélt egy férfit.

Az ítélet szerint a terhelt 2018. december 12-én részt vett egy Kossuth téri tüntetésen, ahol megbontotta az Ország Karácsonyfáját körülvevő szánkósort és az egyik szánkót – később pedig egy hulladéktárolót is – a Parlament épületét biztosító rendőrsorfal elé vitt. Itt többek között kukazsákokat és sörösdobozt dobott a rendőrök mögé, majd ismeretlenül maradt társaival megpróbálta áttörni a sorfalat.

Az éjjeli órákban a tüntetés többi résztvevőjével együtt megpróbáltak padokat felgyújtani, majd ennek meghiúsulását követően a vádlott az úttestre húzott egy – behajtani tilos – közlekedési jelzőtáblával felszerelt oszlopot, amelyet más tárgyakkal együtt ismeretlenek meggyújtottak. Az égő kupac tetejére a vádlott egy kukát helyezett, amit később kiemelt a tűzből és a helyszínre érkező rendőrök felé rúgott. A terhelt ezután az egyik környező utcában felborított 4 darab közösségi kerékpárt és egy asztalt is.

A keddi előkészítő ülésen a vádlott beismerte bűnösségét, és egyúttal lemondott a tárgyaláshoz való jogáról is. A bíróság a vádlott bűnösségének beismerésére vonatkozó nyilatkozatát elfogadta és a hatályos eljárásjogi szabályok szerint nem vizsgálta sem a vádirati tényállás megalapozottságát, sem pedig a bűnösség kérdését, így bizonyítási eljárást sem folytatott le. A perbeszédeket és a vádlott utolsó szó jogán tett nyilatkozatát követően ítéletet hirdetett.

A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét, beismerését, valamint az időmúlást. Súlyosító körülmény volt azonban a kitartó elkövetés, továbbá az, hogy a vádlott a cselekményével megzavarta a békés tüntetés rendjét.

Az ítélet jogerős – olvasható a Fővárosi Törvényszék közleményében.

(A nyitóképen: Az ellenzéki pártok kezdeményezésére a munka törvénykönyvének módosítása ellen indult tüntetés résztvevői a Parlament előtti Kossuth téren 2018. december 12-én.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×