eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Bűnügyi helyszínelők dolgoznak 2020. április 3-án éjszaka Budapesten, az Orczy térnél, ahol megöltek egy férfit. Egy háromfős társaság egyik tagja szúrt meg egy 25 éves férfit a 28-as villamoson, majd a helyszínről elmenekült. A 25 éves férfi életét a kiérkező mentők már nem tudták megmenteni, a sérüléseibe belehalt.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Emberölés a 28-as villamoson: 20 évet kapott a gyilkos

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosabb büntetést kér, az elkövető felmentést.

A Fővárosi Törvényszék a 28-as villamoson 2020. április 3-án történt emberölés ügyében – a feltételes szabadságra bocsátás lehetősége nélkül – 20 év fegyházbüntetésre ítélte az I. rendű vádlottat mint tettest, a II. rendű vádlottra pedig – aki bűnsegédként vett részt a bűncselekmény elkövetésében – 8 év 6 hónap börtönbüntetést szabott ki elsőfokon. Harmadik társuk, egy nő 2 év – 4 évi próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetést kapott emberöléssel összefüggésben elkövetett bűnpártolás bűntette miatt – közölte a bíróság.

A vádlottak, akik Budapest VIII. kerületében hajléktalanként éltek, 2020. április 3-án este 21 óra körül felszálltak a Kőbányai úton a 28-as villamosra, ahol belekötöttek a sértettbe és barátjába, akikkel egy kistermetű kutya is utazott. Az I. rendű vádlott előbb a kutyát piszkálta, majd leköpte a sértettet és dulakodni kezdett vele. Eközben elővett egy 9,5 cm-es kést, amivel szíven szúrta a sértettet. A sértett barátja próbált a férfi segítségére sietni, de az elköverő megütötte őt.

A 26 éves sértett a szúrás következtében rövid időn belül a helyszínen életét vesztette, az életét a gyorsan kiérkező mentők sem tudták megmenteni. A vádlottak a helyszínről elmenekültek, de nem sokkal később a rendőrök a környéken elfogták őket.

A bíróság a háromnapos tárgyaláson tanúkat és szakértőket hallgatott meg. A lefolytatott bizonyítás eredményeként elvetette az I. rendű vádlott azon védekezését, miszerint a sértettnél is volt egy kés és a villamos fékezésének hatására a sértett véletlenül esett bele a vádlott késébe. A bíróság elvetette azt a védekezést is, hogy az I. rendű vádlott nem szándékosan, hanem gondatlanul okozott sérülést, és azt állapította meg, hogy a szúrás pillanatában a vádlott felismerte annak reális lehetőségét, hogy magatartása alkalmas a sértett életének kioltására, és ezen eredménybe belenyugodott.

A bíróság nyomatékosan értékelte a büntetés kiszabása körében az I. és II. rendű vádlottak sokszorosan büntetett előéletét, azt, hogy az I. rendű vádlott feltételes próbaidő alatt követte el a cselekményt, továbbá hogy egy közforgalmú tömegközlekedési eszközön minden indok nélkül kötöttek bele az utasokba és bántalmazták a sértettet és barátját.

Az ítélettel szemben az ügyész az I. és II. rendű vádlott vonatkozásában súlyosításért, hosszabb tartamú büntetés kiszabása érdekében, míg az I. és II. rendű vádlottak és védőik felmentésért, eltérő minősítésért, részben pedig enyhítésért jelentettek be fellebbezést. A III. rendű vádlott és védője három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslat bejelentésére. A bíróság az I. és II. rendű vádlott letartóztatását az ítélet kihirdetését követően fenntartotta.

A fellebbezésről a Fővárosi Ítélőtábla fog dönteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×