eur:
394.03
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
A Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) által 2021. február 10-én közreadott és a Tianven-1 (Kérdések a mennynek) kínai űrszonda által készített kép a Marsról, amikor az űreszköz 2,2 millió kilométerre volt a bolygótól. A tervek szerint a Tianven-1 február 10-én áll Mars körüli pályára.
Nyitókép: Kép a Marsról. MTI/AP/Hszinhua/CNSA

Elfújta a szél Kirk kapitány űrutazását

Majd talán szerdán sikerült elstartolni.

Az előre jelzett erős szél miatt szerdára halasztották William Shatnernek, a Star Trek-sorozat Kirk kapitányának eredetileg keddre tervezett űrkirándulását.

Shatner a Blue Origin - Jeff Bezos űrvállallata - New Shepard űrhajójával indult volna útnak október 12-én. A vállalat azonban az időjárási előrejelzésben szereplő erős szélre hivatkozva szerdára halasztotta az NS-18 fellövését.

A 90 éves Shatner a tíz percig tartó utazás négytagú legénységének tagja lesz. A színész, akit sokan a Star Trek sci-fi-sorozat Kirk kapitányaként ismernek, először utazik az űrbe. Ő lesz a legidősebb ember, aki valaha az űrbe repült.

A Blue Origin űrturistáknak kínálja az űrutazás élményét. A cég közlése szerint már csaknem 100 millió dollárért (31 milliárd forint) adtak el jegyeket a fizető ügyfeleknek.

Ez lesz a második alkalom, hogy a cég embereket utaztat az űrbe. Bezos a fivérével, valamint az eddigi legfiatalabb és a legidősebb űrutassal együtt részt vett a Blue Origin júliusi első repülésén.

Az űrhajó a Földtől 105 kilométeres magasságba jut fel. A kapszulában Chris Boshuizen, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) korábbi mérnöke, Glen de Vries, a Medidata szoftvercég társalapítója és Audrey Powers, Blue Origin küldetésekért és repülési műveletekért felelős alelnöke is helyet kap.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×