eur:
393.91
usd:
368.6
bux:
66294.91
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Vádemelés a hódmezővásárhelyi önkormányzat informatikai rendszerét ért támadás ügyében

Vádat emelt a Szegedi Járási Ügyészség egy helybéli férfival szemben a hódmezővásárhelyi önkormányzat informatikai rendszerét ért támadás ügyében - közölte a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője.

A férfit információs rendszer és adat megsértésének bűntettével vádolják.

A vádirat szerint a férfit alkalmazó helyi cég 2017 júliusában kötött szerződést a polgármesteri hivatallal internetszolgáltatásra, valamint a számítástechnikai rendszer fenntartási és javítási feladatainak ellátására. A cég részéről a vádlott járt el, így rendelkezésére álltak az informatikai rendszerek üzemeltetéséhez szükséges nyilvántartások és jelszavak.

A vállalkozás nevében a férfi 2018. október 2-án felmondta a vállalkozási szerződést és visszaadta a megbízónak az üzemeltetéshez korábban átvett nyilvántartásokat és jelszavakat.

A cég ezután nem nyújtott informatikai szolgáltatást a polgármesteri hivatalnak. Ennek ellenére a vádlott 2019 júniusában a korábban megismert jelszavakkal, több alkalommal belépett a megbízó szerverére. Egy távoli elérést biztosító program használatával a szerveren egy új operációs rendszert futtató virtuális gépet hozott létre, amelynek segítségével az informatikai rendszer felderítésére alkalmas programokat és szoftvereket telepített.

A vádirat szerint a vádlott a cselekményével a megbízó információs rendszerébe adatokat vitt be, az ott tárolt, kezelt, feldolgozott adatokat jogosulatlanul megváltoztatta.

A polgármesteri hivatalban 2019. július 2-án vették észre az illegális virtuális gépet és programokat, azokat eltávolították, intézkedtek a jogosulatlan belépés megelőzése érdekében, és a vádlottal szemben eljárást kezdeményeztek - tudatta a csoportvezető ügyész.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×