eur:
392.84
usd:
366.15
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Elfogtak egy nőt a terrorizmus támogatásának gyanúja miatt

A németországi Hamburgban letartóztatott nőt azzal gyanúsítják, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet tagja volt.

A szövetségi legfőbb ügyészség közleménye szerint a háromgyermekes anya 2015 januárjában kiskorú gyermekeivel Németországból Törökországba ment, majd onnan az akkori férjével együtt Szíriába utaztak. A német-tunéziai kettős állampolgárságú gyanúsított a terrorszervezet egykori központjaként számon tartott Rakkában telepedett le családjával. Feladata a háztartás vezetése és "az Iszlám Állam ideológiájának megfelelő" gyereknevelés volt - áll a közleményben.

A gyanúsított férje az Iszlám Állam harcosaként tevékenykedett,

és 2015 tavaszán az életét vesztette a Kobane körüli harcokban. Az özvegy néhány hónappal később hozzáment egy Németországban ismert egykori rapzenészhez, aki még 2014-ben csatlakozott a dzsihadistákhoz Szíriában, és a legutóbbi értesülések szerint tavaly meghalt egy légicsapásban.

A terrorszervezetben viselt tagsággal gyanúsított nő új házassága megromlott, valamint azért, hogy negyedik gyermekét Németországban hozza a világra, 2016 szeptemberében, terhesen, három gyermekével együtt visszatért.

Egy júniusban ismertetett belügyminisztériumi kimutatás szerint az utóbbi években

több mint ezren távoztak Németországból Szíriába vagy Irakba,

hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz. Nagyjából kétharmaduk rendelkezik német állampolgársággal, és néhány százan vehettek részt fegyveres akciókban. Egyharmaduk visszatért Németországba, 220 fő meghalt, további mintegy 160-ról pedig nincsenek információk. Nagy részük feltételezhetően meghalt a harcokban, de előfordulhat, hogy a terrorszervezet visszaszorítása után néhányuknak sikerült elmenekülnie és elrejtőznie.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×