INFORÁDIÓ 
2020. január 26. vasárnap
Paula, Vanda

terrorizmus

németország

bűnügy

iszlám állam

Elfogtak egy nőt a terrorizmus támogatásának gyanúja miatt

Elfogtak egy nőt a terrorizmus támogatásának gyanúja miatt

Infostart / MTI

A németországi Hamburgban letartóztatott nőt azzal gyanúsítják, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet tagja volt.

A szövetségi legfőbb ügyészség közleménye szerint a háromgyermekes anya 2015 januárjában kiskorú gyermekeivel Németországból Törökországba ment, majd onnan az akkori férjével együtt Szíriába utaztak. A német-tunéziai kettős állampolgárságú gyanúsított a terrorszervezet egykori központjaként számon tartott Rakkában telepedett le családjával. Feladata a háztartás vezetése és "az Iszlám Állam ideológiájának megfelelő" gyereknevelés volt - áll a közleményben.

A gyanúsított férje az Iszlám Állam harcosaként tevékenykedett,

és 2015 tavaszán az életét vesztette a Kobane körüli harcokban. Az özvegy néhány hónappal később hozzáment egy Németországban ismert egykori rapzenészhez, aki még 2014-ben csatlakozott a dzsihadistákhoz Szíriában, és a legutóbbi értesülések szerint tavaly meghalt egy légicsapásban.

A terrorszervezetben viselt tagsággal gyanúsított nő új házassága megromlott, valamint azért, hogy negyedik gyermekét Németországban hozza a világra, 2016 szeptemberében, terhesen, három gyermekével együtt visszatért.

Egy júniusban ismertetett belügyminisztériumi kimutatás szerint az utóbbi években

több mint ezren távoztak Németországból Szíriába vagy Irakba,

hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz. Nagyjából kétharmaduk rendelkezik német állampolgársággal, és néhány százan vehettek részt fegyveres akciókban. Egyharmaduk visszatért Németországba, 220 fő meghalt, további mintegy 160-ról pedig nincsenek információk. Nagy részük feltételezhetően meghalt a harcokban, de előfordulhat, hogy a terrorszervezet visszaszorítása után néhányuknak sikerült elmenekülnie és elrejtőznie.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018