eur:
393.8
usd:
369.43
bux:
65615.73
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: ismeretlen

Évtizedekig rács mögött maradnak a szombathelyi börtönhorror elkövetői

Hetekig verte, gyakorlatilag halálra kínozta zárkatársát három férfi a szombathelyi börtönben. Ítéletük nem jogerős.  Az ügyben a büntetés-végrehajtás két alkalmazottja ellen is büntetőeljárás indult, ők megrovást kaptak.

Bűnösnek mondta ki és első fokon, nem jogerősen életfogytiglan tartó szabadságvesztés büntetéssel sújtotta a Szombathelyi Törvényszék azt a három férfit aki módszeresen megkínozta, megalázta, majd megölte zárkatársát a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben.

A törvényszék az első és másodrendű vádlottat emberölés, kényszerítés és testi sértés, a harmadrendűt pedig emberölés és testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek.

Mindhárom vádlottra életfogytig tartó, fegyházban letöltendő szabadságvesztést szabott ki a bíróság, és több mint hatmillió forint bűnügyi költség megtérítésére kötelezte őket.

Az ítélet indoklása szerint a vádlottak különös kegyetlenséggel ölték meg a sértettet. 2017. május 2. és 14. között több napon át módszeresen verték, fojtogatták, kínozták, megalázták, "csicskáztatták", végül pedig megölték zárkatársukat. A sértett halála egy végzetes fojtás következtében, a pajzsporc törése miatt következett be, de néhány napon belül - ha nem érkezett volna szakszerű orvosi segítség - korábbi súlyos sérülései is halálhoz vezethettek volna.

A sértett testén 52 külsérelmi nyomot találtak és belső sérülései is voltak.

A bíró egyetlen enyhítő körülményt talált az ügyben, a bv-intézet laza ellenőrzési gyakorlatát. Szerinte több kérdést is felvet például, hogy miként nem vették észre a folyamatosan bántalmazott férfi sérüléseit. Az ügyben a büntetés-végrehajtás két alkalmazottja ellen is büntetőeljárás indult, ezeket azonban az ügyészség megszüntette, egy dolgozó megrovást kapott.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, a vádlottak és védőik pedig megalapozatlanságra és téves minősítésre hivatkozva enyhítésért fellebbeztek, így a döntés nem jogerős.

Mint arról korábban a Nyugat.hu portál cikke alapján az Infostart is beszámolt, a börtöncellában a kínzás a legszerencsétlenebb zárkatárson csapódott le. Az elsőrendű vádlott kifejezetten szadisztikus jelleme társult a másodrendű vádlott agresszivitásával. Rendszeresen, naponta verték gyengébb testalkatú társukat, többször addig fojtogatták, amíg el nem ájult, majd veréssel megint magához térítették.

Tanúvallomás is elhangzott olyan esetről, hogy a sértettet ledobták a földre, majd a hasába tapostak, vagy a zárkában elhelyezett kisszékkel fejbe vágták. A homlokon keletkezett sebet öngyújtóval égették meg, hogy ne vérezzen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×