INFORÁDIÓ 
2020. március 30. hétfő
Zalán

szentendrei úti baleset

ittas vezetés

börtön

Hat évre ítélték a Szentendrei úti ámokfutót

Hat évre ítélték a Szentendrei úti ámokfutót

Infostart / MTI

Két halálos áldozatot követelt a részeg sofőr cselekedete, egyikük Janza Richárd ifjúsági világbajnok kajakos volt.

Hat év börtönre ítélte a két évvel ezelőtti óbudai, két halálos áldozatot követelő közlekedési baleset okozóját a Fővárosi Törvényszék csütörtökön jogerősen.

Az elsőfokú bíróság tavaly hét és fél évet szabott ki a sofőrre.

Az eljárás adatai szerint a vádlott 2017 márciusában egy éjjel jelentős mennyiségű alkoholt ivott. Ezután a megengedett hetven helyett mintegy százhatvan kilométer/órás sebességgel haladt autójával, és a jól belátható útszakaszon hátulról belerohant egy piros lámpánál várakozó járműbe. A kocsiban ülő két fiatal a helyszínen meghalt, egyikük Janza Richárd ifjúsági világbajnok kajakos volt.

A másodfokú ítélet szóbeli indoklásában a bíró elmondta:

a vádlott véralkoholszintje a bűncselekmény megállapításához szükségesnél jóval magasabb volt.

A meghallgatott tanúk szerint nagy mennyiségű szeszesital elfogyasztása után ült a volánhoz. A főváros belterületén "extrém" sebességgel haladt, nem tudta felmérni a közlekedési helyzetet, ha józan lett volna, feltehetően egy kormánymozdulattal még ilyen sebességnél is elkerülhető lett volna a tragédia. A balesetet egyértelműen a vádlott súlyosan alkoholos befolyásoltsága okozta. Az áldozatok semmivel nem járult hozzá az ütközéshez és a sérülésekhez, szabályosan közlekedtek - a piros lámpánál álltak és használtak biztonsági övet -, az eseményeket a vádlotton kívül érdemben nem befolyásolta más.

A halált okozó ittas vezetés a törvény szerint 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A törvényszék az első fokon kiszabott 7,5 év börtön 6 évre enyhítését a vádlott büntetlen előéletével és őszinte megbánásával indokolta. Fenntartotta ugyanakkor a végleges eltiltást a járművezetéstől.

Nyitókép: Police.hu
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018