eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Szolgálati terepjárók a Készenléti Rendőrség pécsi határvadász bevetési osztálya elhelyezését szolgáló új épületegyüttes átadója napján Pécsen 2018. október 3-án.
Nyitókép: MTI/Lendvai Péter

Fontos ponthoz értek a magyar rendőrség fejvadászai

A különleges egység húszéves fennállása alatt félezer kiemelten keresett bűnözőt ért utol. Volt, aki után két és fél évig nyomoztak, hoztak haza bűnözőt Thaiföldről és Mexikóból is.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) szervezetén belül 1999-ben hozták létre a legkeresettebb bűnözők elfogására a Célkörözési Alosztályt. Az egység nyomozói minden jogszerű rendőri eszközt és módszert bevetnek, hogy felkutassák és megtalálják a kiemelt bűncselekményt elkövető, de szökésben lévő, elfogatóparanccsal körözött személyeket.

Feltérképezik az érintett baráti és családi körét, szokásait, életvitelét, hobbiját, illetve minden olyan nyomnak utánajárnak, amely fogódzkodót adhat a szökésben lévő ember felkutatáshoz.

Néhány esetben mindössze pár óráig tartott, hogy bilincs kerüljön a keresett bűnöző csuklójára, de volt olyan ügy, amelynél két és fél év aktív, széles körű nyomozás után sikerült a Franciaországban hamis néven bujkáló, emberölés miatt körözött személyt megtalálni. Az ügyek jelentős részénél felmerült a külföldi érintettség is. A nemzetközi információcsere Európán belül a 2010-ben létrejött Célkörözési Egységek Európai Hálózatán (ENFAST) keresztül történik.

Gyakori tapasztalat, hogy a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetői Európán kívül próbálnak elrejtőzni és menedéket lelni, de a nyomozóknak a több ezer kilométeres távolság sem jelent leküzdhetetlen akadályt: az elmúlt időszakban egyebek mellett

Thaiföldről és Mexikóból is hoztak már haza körözött bűnözőket.

A 20 éve működő célkörözési egység novemberben, Somogy megyében hajtotta végre az 500. elfogást. Egy német állampolgár csuklóján kattant a bilincs, közveszélyokozással és testi sértés kísérletével gyanúsítják, mivel a rendelkezésre álló adatok szerint Németországban Molotov-koktélt dobott ellenlábasa ingatlanára - írja a Police.hu.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×