eur:
393.57
usd:
368.11
bux:
66472.08
2024. április 25. csütörtök Márk
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Új fogvatartotti körlet a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet korábban használaton kívüli épületében Szombathelyen 2015. július 13-án. Ötszázmillió forintos beruházás keretében csaknem hétszáz hellyel bővítették az intézmény befogadóképességét.
Nyitókép: Új fogvatartotti körlet a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet korábban használaton kívüli épületében Szombathelyen 2015. július 13-án. MTI Fotó: Büki László

Brutális gyilkosság a szombathelyi börtönben (18+)

Halálra kínozta az egyik rabot három elítélt.

Tavaly májusban meghalt egy rab a szombathelyi börtönben. Felmerült a gyanú, hogy társai kínozták halálra, de a részletekre csak idén ősszel derült fény, mikor is elkészült az ügyész vádirata, és a Szombathelyi Törvényszék előkészítő ülést tartott.

Mivel ekkor egyik vádlott sem ismerte be a bűnösségét, ezért a bíróság november 5-én és 6-án kétnapos tárgyalást tartott B.Zs és két társa különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt indult bűnügyben.

A Vas Megyei Főügyészség vádirata naturálisan részletezi a történteket.

Ezek szerint a három vádlott 2017 tavaszától elkezdte csicskáztatni, majd napi rendszerességgel bántalmazni és megalázni a velük egy zárkában lévő sértettet.

Így például a takarításhoz használt 5 literes műanyag vödröt az elsőrendű vádlott megtöltötte vízzel és a sértettet arra kényszerítette, hogy azt állva igya meg, közben bántalmazták majd csikket etettek vele.

A rendszeres bántalmazások és kínzások 2017. május 11-től még inkább eldurvultak, a vádlottak a sértettet kikötözték, száját lepedőből hasított csíkokkal betömték, felváltva ráálltak, taposták, ugráltak rajta, ököllel ütötték és rugdalták a bordáit, ájulásig fojtogatták.

Amikor a sértett összecsuklott, felállították, és elölről kezdték a bántalmazást.

A sértett halálát megelőző megelőző egy-két napban az elsőrendű vádlott arra kényszerítette a sértettet, hogy megegye a felmosó cipőfűző vastagságú szálait.

Az ellenőrzések során a sértettet beküldték a mosdóba illetve a mosdó elé térdeltették, mert oda az őrök nem láthattak be.

Amikor a sértett a bántalmazások miatt vérzett, a szétnyílt sebet az elsőrendű vádlott egy öngyújtóval kiégette, a vért feltakarították a sértettel a véres törölközőt pedig az ablakon kidobták.

2017. május 14-én reggeli ébredéskor a vádlottak észlelték, hogy a sértett a hányásában fekszik a mosdó előtt és hörög. A másodrendű vádlott kikiabált az őrnek, hogy baj van, és amíg az őr a zárkához ért megbeszélték, hogy nem mondanak egymásra semmit, azt fogják előadni, hogy valaki más bántalmazta a sértettet. A nappalos szolgálatot ellátó ápoló a zárkába érve megkezdte a sértett sikertelen újra élesztését.

A sértett a vádlottak által térben és időben elhúzódó, az emberi méltóságot mélyen megalázó durva bántalmazások következtében rendkívül sok sérülést szenvedett el,

sérüléseit a vádirat három oldalon keresztül sorolja.

A sérülések nagy részét – a 2017. május 14. napján elhunyt – sértett az ezt megelőző 12-24 órán belül szenvedte el, ezen belül a halált eredményező sérüléseket, továbbá a durva, életveszélyes sérüléseket is.

„A halált eredményező sérülések elszenvedését követően a néhai sértett életét az idejekorán érkező szakszerű, célszerű orvosi ellátás sem menthette volna meg ”– olvasható a Szombathelyi Törvényszék által kiadott közleményben.

A Vas Megyei Főügyészség az első és másodrendű vádlottakat folytatólagosan, társtettesként elkövetett kényszerítés bűntettével, társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés bűntettével, és társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével, a harmadrendű vádlottat társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés bűntettével, és társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádolja.

A kétnapos tárgyaláson az első és másodrendű vádlottak nem tettek vallomást. A harmadrendű vádlott vallomást tett, azonban a bűnösségét egyik vádlott sem ismerte be továbbra sem.

Ezt követően a fogvatartott társak tanúkénti meghallgatására került sor.

A következő tárgyaláson a bíróság a bizonyítási eljárást a börtön alkalmazottainak valamint igazságügyi szakértőknek a meghallgatásával folytatja.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×