eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

A kollégáin kísérletezett a pécsi ápolónő

Egy éven keresztül nyugtató- és altatószerekkel mérgezte a kollégáit egy pécsi klinikán, két év felfüggesztett börtön kapott a nem jogerős ítélet szerint.

A nőt öt rendbeli, foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetésben találták bűnösnek, ezért két év, négy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, mellékbüntetésként pedig öt évre eltiltották a nővéri, ápolónői foglalkozástól.

A próbaidőre elrendelték a pártfogói felügyeletét, emellett kötelező részt vennie egyéni és csoportos foglalkozásokon.

Kíváncsi volt a hatásra

A vádlott 2015. novembertől dolgozott ápolónőként a pécsi klinika neurorehabilitációs osztályán. 2016 tavaszától az osztályon is használt pszichiátriai gyógyszereket tett - heti rendszerességgel, hetente akár többször is - öt kollégája kávéjába, illetve ivóvizébe,

"hogy kipróbálja és megtudja, hogy annak milyen hatása lesz."

Az adagolt szerek hatására feszültség, fáradékonyság, álmosság, bizonytalanság, mellkasi szorítás, szívritmuszavar, vérnyomásváltozás, izomgörcsök és pánikszerű rosszullét alakult ki. A tünetek órákon, illetve pár napon belül megszűntek. Az ápolónő a nyomozati szakaszban beismerte a bűncselekmény elkövetését, tettére azonban nem tudott érdemi magyarázatot adni.

Az ügyész öt rendbeli könnyű testi sértés miatt emelt vádat. A szakértői véleményt figyelembe véve a bíróság foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntettében állapította meg a vádlott bűnösségét.

A vádlott és védője tudomásul vette a határozatot, az ügyész azonban az ítélet ellen a bűncselekmény eltérő minősítését kérve fellebbezett, így a döntés nem jogerős.

Többen rosszul lettek

A baranyai megyeszékhely klinikáit fenntartó Pécsi Tudományegyetem az esetről tavaly júniusban azt közölte, hogy a neurorehabilitációs osztályon korábban több dolgozó váratlanul rosszul lett. Az intézmény és az érintett egység vezetése vizsgálatot indított, ennek eredményeképpen a klinika elnöke feljelentést tett.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×