INFORÁDIÓ 
2020. július 15. szerda
Henrik, Roland

rendőrség

csalás

mobiltelefon

sms

figyelmeztetés

Figyelmeztet a rendőrség: minden mobiltelefonos veszélyben

Figyelmeztet a rendőrség: minden mobiltelefonos veszélyben

InfoRádió

Mobiltelefonos csalási módszerre hívja fel a figyelmet a rendőrség.

A csalási módszer célja, hogy a hívást fogadó fél egy elküldött üzenettel egy másik feltöltős telefonszám egyenlegét növelje a saját számlájának terhére - írja a Police.hu.

Az elkövető rejtett számról telefonál, és valamely mobiltelefon-szolgáltató ügyfélszolgálatának nevében mutatkozik be. Tájékoztatja az ügyfelet, hogy nyilvántartásuk szerint egy ügyfélbiztonsági kódot korábban nem sikerült elküldeniük, és annak megismétlésében az ügyfél segítségét kéri.

A hívó fél feltesz néhány kérdést (mint például az ügyfél elégedett-e a szolgáltatással, a készülék tud-e SMS-t fogadni, illetve küldeni), majd ezt követően a hívás kihangosítását kéri, hogy segíteni tudjon az SMS elküldésében és ezáltal a biztonsági kód megszerzésében. Ez a számsor jellemzően egy telefonszám és egy összeg, amely akár tizenötezer forint is lehet.

A megadott telefonszám, ahova az SMS küldését kérik, nem emelt díjas ugyan, de az „ügyfél” az üzenet elküldésével másvalaki egyenlegét tölti fel.

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy a mobilszolgáltatók nem küldenek SMS-ben biztonsági kódot. Azt javasolja, ha a hívás gyanús, szakítsák meg a beszélgetést és forduljanak a szolgáltató hivatalos ügyfélszolgálatához.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018