eur:
393.89
usd:
368.2
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Éles hátraarc a bőnyi rendőrgyilkosság ügyében

Megtalálták és azonosították a bőnyi lövöldözés során a rendőr halálát okozó lövedéket. Nem baráti tűz okozta Pálvölgyi Péter őrnagy halálát Bőnyben a Győrkös Istvánnal vívott tűzpárbajban tavaly októberben – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Az ügyészség számos szakértőt rendelt ki a nyomozás kezdetén, akiknek összesen több mint hetven kérdést tettek fel. Már elkészült a daktiloszkópiai (lényegében az emberi bőr kriminalisztikai célú vizsgálata), a vegyészi és az igazságügyi fegyverszakértői szakvélemény. Utóbbi szakértői bizonyossággal megállapította – írta közleményében a Központi Nyomozó Főügyészség –, hogy Pálvölgyi Péteren egy Győrkös István gépkarabélyából kilőtt lövedék ejtett halálos sebet. Megtalálták és azonosították a halált okozó töltényt.

Emlékeztetőül: 2016. október 26-án a Nemzeti Nyomozó Iroda illegálisan tartott fegyverek felkutatása érdekében házkutatást akart tartani az ismert szélsőjobboldali aktivista, Győrkös István bőnyi házában. A 76 éves férfi azonban nem engedte be a nyomozókat, egyáltalán nem működött velük együtt, majd a vita lövöldözésbe torkollt. Az első lövést a rendőrök szerint Győrkös adta le.

Takács Zoltán ügyvéd, Győrkös védője azonban kitart amellett, hogy nem védence adta le a halálos lövést a rendőrre. Korábban nemcsak Takács vetette fel annak a lehetőségét, hogy esetleg egy rendőr fegyveréből kilőtt, gurulatot kapott lövedék okozhatta az őrnagy halálát. Az elhúzódó vizsgálatok csak erősítettek a baráti tűz okozta halál gyanúját.

Ezért törte meg a hallgatását a Központi Nyomozó Főügyészség. Nagy Andrea szóvivő tájékoztatása szerint a már elkészült fegyverszakértői vizsgálat egyértelműen kizárja, hogy baráti tűz okozta volna a rendőrtiszt halálát.

„Annak érdekében, hogy más irányból is bizonyítsuk, a halálos sérülését a gyanúsított által használt gépkarabélyból kilőtt lövedék okozta, egyesített igazságügyi orvos- és fegyverszakértői véleményt is kértünk” – közölte Nagy Andrea. Mint mondta, merültek fel kétségek a fegyverszakértői véleménnyel kapcsolatban, de a tévedés legkisebb lehetőségét is ki akarják zárni, ezért kell az újabb, összevont szakértői vizsgálat.

Az ügyben korábban kirendelt genetikus és fizikus-kémikus szakértői vélemény, valamint az egyesített igazságügyi orvos- és fegyverszakértői vélemény még nem készült el.

Takács Zoltán ismerte az ügyészség által most nyilvánosságra hozott szakvéleményt, és mint a Magyar Nemzetnek elmondta: komoly fenntartásai vannak vele kapcsolatban, amelyeket meg is osztott az ügyészséggel. Épp a benne foglaltak alapján állítja, hogy úgy, ahogy a szakértő leírta, az eset nem történhetett meg. Amennyiben az a lövedék okozta a rendőr halálát, amelyet a szakértő a gyilkos lőszerként azonosított, legalább még egy lövésnek is el kellett volna találnia a férfit.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×