eur:
394.2
usd:
365.02
bux:
65570.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Magyar útlevélhamisítók ellen emeltek vádat

Harminchárom magyar állampolgár ellen emeltek vádat, akik részt vettek egy olyan nemzetközi bűnszervezet tevékenységében, amely magyar állampolgároktól vásárolt, majd hamisított útleveleket, majd Törökországból Nyugat-Európába tartó embercsempészetre használta fel.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata szombaton a rendőrség honlapján azt írta, hogy a bűnszervezet tagjai szerény anyagi körülmények között élő magyar állampolgárokat utaztattak Isztambulba, ahol átlagosan ezer euróért adták el útlevelüket, miközben úti- és szállásköltségeiket is fedezték.

Az érintettek útlevelük értékesítése után valótlan tartalmú bejelentést tettek okmányuk eltűnéséről Magyarország isztambuli főkonzulátusán, hogy a visszautazásukat biztosító ideiglenes útlevelekhez jussanak.

A bűnszervezet ezalatt futárokkal Budapestre szállította a megvásárolt okmányokat, ahol a fényképek kicserélésével meghamisították azokat, majd - szintén futárokkal - visszaküldte Törökországba. A főként szíriai állampolgárságú embercsempészek a hamis magyar útleveleket a Nyugat-Európába tartó illegális bevándorlóknak adták, akik Isztambulból és Ankarából repültek európai nagyvárosokba.

Csiszér-Kovács Viktória, az ORFK szóvivője az MTI megkeresésére elmondta, hogy a harminchárom magyar gyanúsított közül hatan a bűnszervezet tagjai, a többiek az okmányok hamisításában vagy eladásában vettek részt.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a Mosonmagyaróvári Járási Ügyészségnek küldte el a magyar gyanúsítottak elleni vádemelési javaslatot, míg a külföldi állampolgárokat Törökországban vonják felelősségre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×