eur:
389.39
usd:
361.75
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Már 16 éves kortól büntethetnek Indiában

Tizennyolc évről tizenhat évre szállítja le India egy kedden elfogadott törvénymódosítással a fiatalkorúak büntethetőségének alsó korhatárát egyes minősített bűncselekmények esetében.

A téma amiatt került napirendre a szubkontinensen, mert a napokban szabadult egy most már jogilag is felnőttnek számító férfi, aki 2012-ben még fiatalkorúként öt férfival együtt egy buszon megerőszakolt egy fiatal nőt, aki belehalt sérüléseibe.

Miután az elítélt még nem volt 18 éves, három évet kellett nevelőotthonban töltenie. Ez a kiskorúakra kiszabható legnagyobb büntetés. Három társát halálra ítélték, a negyedik pedig meghalt a börtönben.

Kedden a felsőház szavazott a javaslatról, melyet az alsóház már májusban jóváhagyott. A törvénymódosítás akkor lép hatályba, ha az államfő aláírja.

A 2012-es bűncselekmény hatalmas botrányt kavart. A botrány hatására megduplázták a nemi erőszak és más szexuális bűncselekmények büntetési tételeit, s akkor került napirendre az is, hogy különösen súlyos bűncselekmények esetében fiatalkorúakat is felnőttként kellene elítélni. A javaslat előterjesztője, Maneka Gandhi nőjogi és gyermekvédelmi miniszter úgy vélte: nincs ennél "árnyaltabb és együttérzőbb" megoldás. Gandhi egy közelmúltbeli esetet hozott fel, melyben 16 éves fiúk napokon át rendszeresen megerőszakoltak egy hétéves kislányt.

"Ez nem gyerekcsíny, és aki ilyet tesz, nem tekinthető gyermeknek" - hangsúlyozta a vitában a miniszter.

Több parlamenti képviselő kérte, hogy a javaslatot még vizsgálják meg gyermekjogi szakértők, mielőtt hatályba lép, ám a felsőház e nélkül, nagy többséggel hagyta jóvá a módosítást.

Az új szabályok értelmében azokban a bűnügyekben lehet majd büntetőjogi értelemben felnőttnek tekinteni a 16 és 18 év közötti vádlottakat, melyekben az elkövetett büntetettet a jog hét évnél hosszabb szabadságvesztéssel fenyegeti. Ilyen például a gyilkosság, a nemi erőszak és a savval elkövetett támadás is.

A felnőtté nyilvánításról egy bizottság dönt majd annak mérlegelésével, hogy az elkövető tisztában lehetett-e tette súlyával és következményeivel. Az elítélt, ha bűnösnek mondják ki, 21 éves koráig így is nevelőotthonban tölti majd büntetését, s csak utána kerül át hagyományos börtönbe.

A felnőttként elítélt fiatalkorúak társadalmi visszailleszkedésére pedig egy bírói testületnek kellene személyre szabott tervet készítenie szabadulásukkor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 16:40
×
×
×
×