eur:
389.57
usd:
362.5
bux:
68033.15
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hol követik el a legtöbb gyilkosságot?

Többségében afrikai, illetve latin-amerikai férfiak voltak az áldozatai 2010-ben világszerte elkövetett, összesen 468 ezer gyilkosságnak - derült ki az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentéséből.

"A 468 ezernek körülbelül 36 százalékát Afrikában, 31 százalékát Latin-Amerikában, 27 százalékát Ázsiában, 5 százalékát Európában, 1 százalékát pedig Óceániában követték el" - olvasható a szervezet közleményében. "Főként a Közép- vagy Dél-Amerikában, a Karib-tenger térségében, illetve Afrika középső vagy déli részein élő fiatal férfiak vannak kitéve a gyilkosság kockázatának" - elemezte a helyzetet a UNODC.

A leginkább érintett közép-amerikai országokban ötven 20 éves férfi közül egyet biztosan megölnek a 31. születésnapja előtt. A tanulmány arra is rávilágít, hogy egyértelmű kapcsolat van a bűnözés és egy ország fejlettsége között.

A gyilkosságok elkövetői és elszenvedői 80 százalékban férfiak, de a nőket érintően is kirajzolódik egy trend: a női áldozatok 80 százalékát családtag öli meg - hangsúlyozta a nemzetközi szervezet. Egy 2008-as adat szerint Európában 80 százaléka nő azoknak az áldozatoknak, akiket volt házastárs vagy partner öl meg.

Az UNODC arra is felhívta a figyelmet, hogy tavaly a gyilkosságok 42 százalékát lőfegyverrel követték el. Latin-Amerikában és a karibi térségben még ennél is magasabb ez az arány, ezeken a területeken a gyilkosságok háromnegyedénél használtak lőfegyvert.

"Rendkívül fontos, hogy az egyes országok bűnmegelőzési intézkedései az ENSZ lőfegyverekre vonatkozó jegyzőkönyvének a nemzeti parlament általi törvénybe iktatását és alkalmazását is célul tűzzék ki" - mutatott rá Jurij Fedotov, az UNODC vezetője.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:41
×
×
×
×