eur:
393.81
usd:
367.68
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
V. Harald norvég király és felesége, Szonja királyné érkezik a II. Margit dán királynő trónra lépésének 50. évfordulója alkalmából tartandó díszvacsorára a koppenhágai Christiansborg-palotában 2022. szeptember 11-én. Dánia 82 éves uralkodóját 1972. január 14-én koronázták meg.
Nyitókép: MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen

Sámán férje miatt kiválik a királyi családból

Lemondott a hercegnői rangjával járó hivatalos kötelezettségekről kedden Márta Lujza norvég hercegnő a magát sámánnak nevező vőlegénye miatt, akivel júniusban jegyezték el egymást.

"Sajnálom, hogy a hercegnő a jövőben nem képviseli a királyi házat. Nagyon tehetséges volt ebben" - mondta apja, V. Harald egy televíziós beszédében, melynek során mellette volt hitvese, Szonja királynő is.

Az 51 éves hercegnő, a norvég királyi család legidősebb gyermeke, aki a negyedik a trónöröklési sorban, röviddel előtte jelentette be a királyi ház közleményében lemondását hivatalos királyi tisztségeiről, hogy több ideje jusson a magánéletére, vőlegényére, az amerikai Durek Verrettre.

Haakon trónörökös nővére, akinek születésekor még az volt a szabály, hogy a fiú utód örökli a trónt a lányok előtt, lemond a hercegnőnek járó apanázsról is.

A király óhajának megfelelően azonban Márta Lujza megtartja hercegnői címét, és ha férjhez megy, a vőlegénye is bekerül a királyi családba.

Norvégiában sokan sarlatánnak tekintik a magát sámánnak nevező 47 éves vőlegényt, aki nagyon felkapott a hollywoodi színészek - közöttük Antonio Banderas és Gwyneth Paltrow - körében.

Egy szeptemberben közzétett közvélemény-kutatás szerint a norvégok 17 százalékának az utóbbi időben romlott a véleménye a királyi családról, a legtöbbjük ezt a hercegnővel és vőlegényével magyarázta.

"Egyetértünk abban, hogy nem értünk egyet" - mondta a vőlegényről a 82 éves V. Harald, aki jóváhagyta lánya házasságát.

A hercegnő maga is régóta különcnek számít a skandináv királyságban, miután azt állította, hogy kommunikálni tud az angyalokkal, és ezt az adományt tanfolyamokon és könyvekben próbálta megosztani.

2002-ben, amikor látnokként kezdett dolgozni, lemondott a királyi fenség címről.

Márta Lujzának első férjétől, Ari Behn írótól három lánya van. A férfi 2019-ben, három évvel a válásuk után öngyilkos lett.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×