INFORÁDIÓ
2022. november 26. szombat
Virág

v. harald

norvégia

király

V. Harald norvég király és felesége, Szonja királyné érkezik a II. Margit dán királynő trónra lépésének 50. évfordulója alkalmából tartandó díszvacsorára a koppenhágai Christiansborg-palotában 2022. szeptember 11-én. Dánia 82 éves uralkodóját 1972. január 14-én koronázták meg.

Sámán férje miatt kiválik a királyi családból

Infostart / MTI

Lemondott a hercegnői rangjával járó hivatalos kötelezettségekről kedden Márta Lujza norvég hercegnő a magát sámánnak nevező vőlegénye miatt, akivel júniusban jegyezték el egymást.

"Sajnálom, hogy a hercegnő a jövőben nem képviseli a királyi házat. Nagyon tehetséges volt ebben" - mondta apja, V. Harald egy televíziós beszédében, melynek során mellette volt hitvese, Szonja királynő is.

Az 51 éves hercegnő, a norvég királyi család legidősebb gyermeke, aki a negyedik a trónöröklési sorban, röviddel előtte jelentette be a királyi ház közleményében lemondását hivatalos királyi tisztségeiről, hogy több ideje jusson a magánéletére, vőlegényére, az amerikai Durek Verrettre.

Haakon trónörökös nővére, akinek születésekor még az volt a szabály, hogy a fiú utód örökli a trónt a lányok előtt, lemond a hercegnőnek járó apanázsról is.

A király óhajának megfelelően azonban Márta Lujza megtartja hercegnői címét, és ha férjhez megy, a vőlegénye is bekerül a királyi családba.

Norvégiában sokan sarlatánnak tekintik a magát sámánnak nevező 47 éves vőlegényt, aki nagyon felkapott a hollywoodi színészek - közöttük Antonio Banderas és Gwyneth Paltrow - körében.

Egy szeptemberben közzétett közvélemény-kutatás szerint a norvégok 17 százalékának az utóbbi időben romlott a véleménye a királyi családról, a legtöbbjük ezt a hercegnővel és vőlegényével magyarázta.

"Egyetértünk abban, hogy nem értünk egyet" - mondta a vőlegényről a 82 éves V. Harald, aki jóváhagyta lánya házasságát.

A hercegnő maga is régóta különcnek számít a skandináv királyságban, miután azt állította, hogy kommunikálni tud az angyalokkal, és ezt az adományt tanfolyamokon és könyvekben próbálta megosztani.

2002-ben, amikor látnokként kezdett dolgozni, lemondott a királyi fenség címről.

Márta Lujzának első férjétől, Ari Behn írótól három lánya van. A férfi 2019-ben, három évvel a válásuk után öngyilkos lett.

Nyitókép: MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018