INFORÁDIÓ
2022. december 9. péntek
Natália

kevin spacey

per

zaklatás

A szexuális zaklatással vádolt Kevin Spacey Oscar-díjas amerikai színész a meghallgatása után távozik a londoni Old Bailey központi büntetőbíróságról 2022. július 14-én. A 62 éves színész tagadta az ellene felhozott vádakat. A bíróság 2023. június 6-ra tűzte ki ügyének londoni tárgyalását. Spacey óvadék nélkül, szabadlábon védekezhet.

Kezdődik Kevin Spacey szexuális zaklatási pere

Infostart

Egy 36 évvel ezelőtt történt eset miatt kell bíróság elé állnia: a felperes Anthony Rapp szerint illetlen módon ért hozzá, amikor ő még csak 14 éves volt.

Az amerikai eset mellett öt rendbeli szexuális zaklatás miatt az Egyesült Királyságban is folyamatban van bírósági ügye: a színész az összes vádat tagadja.

A BBC cikke szerint Manhattanban, a tárgyalás első napján az esküdtszék tagjainak kiválasztásával kezdődik a per: várhatóan mind Spacey, mind a ma már 51 esztendős Rapp jelen lesz.

Dollártízmilliókat követel állítólagos áldozata

Az állítólagos zaklatásra a felperes szerint akkor került sor, amikor Spacey 26-27 éves korában saját manhattani lakásában tartott bulit, ahol Rapp is ott volt. Egy, a Buzzfeeden még 2017 októberében megjelent cikk szerint Spacey felemelte az akkor tinédzser színészt, az ágyra fektette és részben ráfeküdt.

"Tudatában voltam annak, hogy szexuális indíttatásból teszi"

– fogalmazott Rapp.

A per szerint az eset nem tartott tovább két percnél, és "nem volt csókolózás, nem vetkőztek le, nem nyúltak egymás ruhája alá, és nem hangzottak el szexualizált kijelentések vagy célzások". A keresetet a sértett fél 2020 szeptemberében nyújtotta be, Spacey-t testi sértéssel és érzelmi sérelem szándékos okozásával vádolva. Rapp 40 millió dollárt követel mindezért.

Az ügy kijelölt bírája, Lewis A. Kaplan korábban elutasította a szexuális erőszak vádját, mivel úgy ítélte meg, hogy az elévült.

A Buzzfeed cikkének megjelenését követően, öt éve Spacey a közösségi médiában azt állította,

nem emlékszik a Rapp leírta esetre.

"Ha akkor valóban úgy viselkedtem, ahogy ő leírja, akkor a legőszintébb bocsánatkéréssel tartozom neki a mélységesen helytelen részeg viselkedésért, és sajnálom azokat az érzéseket, amelyeket leírása szerint éveken át magával cipelt" – írta. Egy januári videonyilatkozatban is tagadta a vádakat, akkor úgy fogalmazott, Rapp állítása nem lehetett igaz, mert őt nem érdekli a fiúk és nem szokott illetlenül másokhoz érni.

Jövőre másik pere is elkezdődik

Korábban már elbukott egy ellene hasonló ügyben indított per – abban egy 18 éves vádolta illetlen érintéssel, amely állítása szerint 2016-ban történt –, mivel a felperes Spacey ügyvédei szerint manipulálta a telefonján található üzeneteket. Augusztusban ugyanakkor

31 millió dollár kártérítésre ítélték a színészt,

amit a Kártyavár című sorozat alkotóinak kellett megfizetnie azokért a költségekért, amelyekkel a sorozatból való kirúgása járt.

Júliusban Londonban is ártatlannak vallotta magát három férfi állítólagos, egy évtizeddel korábbi zaklatása miatt. Az a per jövőre indulhat el.

Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018