INFORÁDIÓ 
2019. december 14. szombat
Szilárda

műtét

borsod

kórház

Szenzációs műtét: visszaadták egy beteg hangját

Szenzációs műtét: visszaadták egy beteg hangját

Infostart

A borsodi megyei kórházban végzett operáció során a teljes gégét el kellett távolítani, egy hangprotézis került a helyére.

Sajtónyilvános műtétet végeztek csütörtökön a Borsod megyei Egyetemi Oktatókórházban: az operáció során a betegnek teljes mértékben eltávolították a gégéjét, és egy úgynevezett hangprotézis nevű eszközt ültettek be neki.

A lehetőséget kihasználó Boon.hu munkatársai Révész János főigazgatótól megtudták, a betegforgalmi adatok szerint második legnagyobb magyar kórházban tudatosan élnek a nyilvánosság lehetőségeivel minden olyan esetben, ahol a legmagasabb szintű szakmai tudást megosztjatják.

Karosi Tamás osztályvezető főorvos, címzetes egyetemi tanár elmondta: a sajtó elé tárt beavatkozás nem az első műtét.

"Sajnos sok esetben szükséges a gégeeltávolítás, és ilyenkor fontos képességét veszíti el a beteg, a kommunikációs képességet" – hangsúlyozta. A műtét különlegessége, hogy az eltávolítás után hangprotézist ültettek be, ennek segítségével a páciens rövid időn belül visszanyeri beszédképességét.

Az eljárással a beszéd minőségét illetően sokkal jobb eredményt tudnak elérni, hosszabb a hangtartás, eredeti beszédhangjukat is visszanyerik, akár énekelni is tudnak – fejtette ki a főorvos.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018