eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Itt a növényből készült hamburger!

Néhány hónap múlva a New York-i éttermek látogatói is megkóstolhatják azt a hamburgert, amelynek húspogácsáját növényi alapanyagokból készítette el az Impossible Foods amerikai startup cég.

A Szilicium-völgyi vállalkozás a Code Conference nevű kaliforniai technológiai konferencián mutatta be először "hamis hamburgerét" egy tömeges kóstoló keretében.

"Olyan íze van, mint egy hamburgernek, nagyon ízletes. Igaz nem elég véres" - idézte az egyik kóstolót a The Guardian brit napilap.

2011-ben az Impossible Food azzal acéllal alakult meg, hogy olyan "hamis" húsból készült hamburgert fog piacra dobni, amelynek ízét még a rendíthetetlen húsevők sem fogják megkülönböztetni a valódiétól. A növényi alapú hús megalkotásával az a szándékuk, hogy kompenzálják a tehenek okozta környezetkárosodást,és kielégítsék a marhahúsra éhes amerikai lakosságot, amely mintegy 4,4 milliárd kilogramm darált marhahúst fogyaszt évente.

"Az egész élelmiszertörténelem a természetre és az emberi találékonyságra alapul. A kenyér sem az a termék, amelyik egyszerűen csak leesik a fáról - hangoztatta Pat Brown, a startup elnök-vezérigazgatója termékük bemutatásakor.

Brown akkor kezdett el gondolkodni a húsról, amikor a Stanford Egyetem biokémia tanszékének professzoraként tudományos szabadságát töltötte. "Úgy vélem, hogy kétségkívül a globális környezetre jelenleg a legnagyobb veszélyt az élelmiszer célú állattenyésztés jelenti. Az egyetlen módja a hús kiváltásának egy piacalapú megközelítés, amely magával hozza a piaci várakozásokat felülmúló élelmiszer megalkotását" - magyarázta.

A startup honlapja szerint három és fél éven át kutatták, hogy mi teszi kivételessé a húsevést és -főzést, és olyan növényi fehérjéket és tápanyagokat fedeztek fel, amelyekkel molekuláris szintes újra lehet alkotni azt.

"Legnagyobb felfedezésünk az volt, hogy a hem molekula - amely a vér vörös színét biztosítja - egy mágikus összetevő, amely a húsnak az ízét és illatát adja. Bár a molekula különösen gazdagon van jelen a húsban, a hem az élet minden területén, így a növényeknél is létfontosságú. A növényekben lévő hemet tartalmazó fehérje adja húsunk valódi hús ízét." A növényi hamburger alkotóelemei között megtalálhatók például a kókusz és a sárgadinnye összetevői is olvasható a honlapon.

A cég, amelyet annak idején a Google-nek 300 millió dollárért nem sikerült megvásárolni, azzal számol, hogy terméke be tud illeszkedni a gyorséttermek menüjébe. Ára Brown szerint nagyjából a biomarhahús termékek árával lesz egyenlő.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×