INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Házi őrizetben tölheti le büntetése hátra lévő részét Pistorius

InfoRádió / MTI
Elhagyhatja a börtönt és büntetése hátralévő részét házi őrizetben töltheti le a barátnője meggyilkolása miatt elítélt Oscar Pistorius paralimpiai bajnok - közölte a dél-afrikai büntetés-végrehajtás.

Pistorius jövő kedden távozhat a börtönből.

A férfit tavaly ítélték ötévi szabadságvesztésre, mert 2013. február 14-én a saját házában a fürdőszoba ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte 29 éves barátnőjét, Reeva Steenkampot, akit állítása szerint betörőnek vélt. Az ügyészség szerint a férfi veszekedett a barátnőjével, és szándékosan lőtt a lányra.

A mindkét lábán amputált Pistorius - akit karbonszálas lábprotéziséről pengelábú futónak is neveztek - 2012-ben írta be magát a sporttörténelembe, amikor a londoni olimpián a 400 méteres futásban és a 4x4-es váltóban egészséges társaival mérkőzött meg.

Pistorius elméletileg augusztus 21. óta szabadlábra helyezhető, mert a dél-afrikai törvények értelmében a nem szándékos emberölést elkövetők büntetési formája a büntetés egyhatodának letöltése után házi őrizetre változtatható.

Az előzetes szabadon engedés feltételeit nem hozták nyilvánosságra, de a volt sportoló várhatóan naponta több órát köteles lesz otthonában tölteni, és közmunkára is kötelezhetik.

A bírósági eljárás koránt sem ért véget: az ügyészség megfellebbezte az ítéletet, és a fellebbviteli tárgyalást november 3-ra tűzték ki.

A címlapról ajánljuk