eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tizenhat ember halt meg lavinabalesetekben Európában

Tizenhat ember vesztette életét lavinabalesetekben az elmúlt napokban Európa több országában, Spanyolországban az árvíz követelt halálos áldozatot.

Svájcban, Graubünden kantonban szombaton egy kilencfős csoport öt tagja lelte halálát lezúduló hótömegek alatt. Három külön balesetben további három, a kijelölt pályán kívül síelő férfi vesztette életét az ország különböző pontjain, egyikük 650 métert zuhant a mélybe a lezúduló hóval együtt.

A svájci Alpokban csütörtökön és pénteken is meghalt három ember lavinabalesetben.

Ausztria nyugati részén, Vorarlberg tartományban egy férfit és egy nőt sodort el lavina, ők is a kijelölt területeken kívül síeltek.

Németországban, a bajorországi Fekete-erdő vidékén még pénteken két külön balesetben egy 20 éves férfi és egy 58 éves nő halt meg lavinabalesetben.

Ausztria, Svájc és Bajorország hegyeinek több vidékén emelt fokozatú lavinariadó van érvényben.

Síelőt sodort el lavina Spanyolország északi részén, a Candachú pireneusi télisport-paradicsomban is, holttestét vasárnap találták meg. Egy másik férfit még időben sikerült kimenteni a hó alól, mindketten lavinaveszély miatt lezárt pályát használtak.

Spanyolország más részein áradások pusztítanak: Navarra tartományban a megáradt Odrón folyó egy furgont ragadott magával, annak 70 éves vezetője vízbe fulladt. Baszkföldön, Bilbao közelében vonat siklott ki földcsuszamlás miatt, de az utasoknak szerencsére nem esett baja.

Burgos tartományban egy település több lakóját evakuálták az Ebro folyó áradása miatt.

A meteorológiai szolgálat további viharokat, heves esőzéseket és havazásokat jósol Észak-Spanyolországban.

Heves esőzések és a hegyekben esett hó olvadása miatt megáradt több folyó Görögország északnyugati részén.

A szombaton kezdődött heves esőzések következtében vasárnapig legalább négy folyó lépett ki a medréből Epírosz körzetében, három Árta város környékén, egy pedig az albán határ közelében.

Az áradások miatt több száz embert telepítettek ki négy faluból és számos tanyáról, Árta városban az árvíz magával sodorta a híres 18. századi Pláka-kőhidat.

A Szaloniki és az Athén közti vasúti összeköttetés megszakadt, mert egyes pályaszakaszok víz alá kerültek. A rossz időjárási viszonyok miatt szünetel a kompforgalom a szárazföld és az égei-tengeri szigetek között.

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök utasította a közlekedési és a kulturális minisztériumot, hogy küldjenek szakembereket az utak és a műemlékek állapotának ellenőrzésére.

A kormányfő szomorúságának adott hangot a Pláka-híd megsemmisülése miatt.

Görögország más részein a Szaharából érkezett finom por keseríti meg az emberek életét, Athénban helyenként csak 200 méterre lehet ellátni. Az orvosok azt tanácsolják az időseknek, a betegeknek és a gyerekeknek, hogy ne menjenek az utcára, ha nem nagyon muszáj.

Az esőzések és a havazás miatt több ezer hektár, több száz lakóház és számos közút került víz alá Dél-Albániában is, a hatóságok sok embert és jószágot menekítettek ki az elárasztott területekről. Az ország déli részének több vidékén nincs áram és ivóvíz.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×