eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Műholddal figyelik az elefántokat Csádban

Műholdas jeladóval ellátott nyakörvvel kívánják megóvni az elefántokat az orvvadászoktól Csádban.

A módszer segítségével a száraz évszakban természetesen könnyű megfigyelni a Csád déli részén, eldugott helyen fekvő, 3000 négyzetkilométeres Zakouma Nemzeti Parkban csoportokba verődött állatokat. Valódi jelentősége azonban az esős évszakban - június és október között - van, amikor az elefántok kis csoportokra oszlanak, és az elárasztott parktól több kilométernyire északra és nyugatra kóborolnak. Ilyenkor könnyen az orvvadászok áldozataivá válhatnak.

A feladat sürgős: elefántcsontcsempészek a 2000-es években a Zakouma park elefántállományának 90 százalékát pusztították el. Mára mintegy 450 példány maradt, több állat sebesült.

Néha a műhold hónapokig nem működik, ilyenkor a park két repülőgépére felszerelt pótantennákat használják - mondta el Lorna Labuschagne, a park logisztikai felelőse.

A jeladóval ellátandó állatokat kisrepülőgéppel derítik fel, a helikopter túl drága lenne itt az isten háta mögött - mondta Pete Morkel állatorvos, aki Dél-Afrikából érkezett. "Nagyon fontos, hogy meggyőződjünk arról, nem felőlünk fúj a szél. Az állatok általában nem támadnak, inkább menekülnek" - magyarázta az állatorvos.

Morkelnek nagyon rövid ideje van arra, hogy kiválassza a csorda megfelelő tagját, amelyet a hátsó lábára leadott lövéssel elaltat. A nemzeti park csapatának fél óra áll a rendelkezésére a művelethez, miközben vízzel locsolják az állat fülét, hogy elkerüljék a belázasodását. Eközben ormánya végén ellenőrzik a légzését is. A park alkalmazottai átvetik a nyakán a nyakörvet, majd egy újabb injekcióval felébresztik, és két perc múlva már követheti is a társait, mintha mi sem történt volna.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×