INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Bordazúzódással megúszta a síbalesetet a magyar férfi

InfoRádió / MTI
Bordazúzódással úszta meg síbalesetét egy magyar férfi a hétvégén egy kelet-tiroli gleccseren - adta hírül vasárnap az Osttirol-heute internetes magazin.

A férfit vasárnap hajnalban találták meg a helyi hegyimentők, miután 14 órát töltött egy gleccserhasadékban. A magyar kísérőjével együtt túrázott a 3420 méter magas Grossvenedigeren, amikor szombat délután baleset érte: 14 métert zuhant egy hasadékban. Társa nem tudott rajta segíteni, így csak órákkal később volt képes egy menedékházban a mentőket riasztani.

"20:12-kor riasztottak bennünket sms-ben" - számolt be a hegyimentők vezetője, Peter Ladstaetter.

26-an indultak azonnal a keresésére, köztük egy mentőorvos és két alpinista rendőr. A sötétség mellett nehezítette vállalkozásukat a rendkívül mostoha időjárás: hóesés, szélvihar és köd. Három csoportban próbálták felkutatni a szerencsétlenül járt magyart. Hajnali 3:07-kor sikerül ráakadni. Lényegében nem láttak semmit, tájékozódásukat csak egy műholdas helymeghatározó segítette - mondta el Landstaetter. A mentősök meleg holmival látták el a sízőt. "Fel tudott állni a hasadékban és képes volt mozogni. Ezért és jó fölszerelésének köszönhetően némileg melegen tudta tartani magát".

3:20-kor érkezett meg az orvossal a másik csoport, megkezdődhetett a sérült ellátása. Mintegy 400 méterre vitték le akjával (mentőszánnal) egy menedékházba, ahol a terv szerint megvárták volna, hogy az idő javuljon és mentőhelikopterrel menjenek tovább. A magyar azonban - aki az esést megúszta némi bordazúzódással - visszautasította a tervet - számolt be a hegyimentő és ehelyett saját lábon érték el a következő állomást, Johannishüttét, 2121 méter magasságban.

Vasárnap délelőtt végül itt várták be a helikoptert, amely az egész csapatot Praegratenbe szállította.

A címlapról ajánljuk