eur:
389.68
usd:
363.3
bux:
68208.62
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Beethovent kutyának vélik az amerikai gólyák

Beethovenként csak kutyát ismernek, a Michelangelo név pedig csupán egy számítógépes vírust juttat sok, egyetemet kezdő amerikai eszébe.

Beethoven félreismerése egy kutyás vígjátéknak köszönhető, Michelangelóé pedig egy vele névrokon komputervírusnak. A kulturális eredmény - mármint maga a látlelet, nem a tájékozatlanság - az úgynevezett Mindset listának köszönhető, annak a felmérésnek, amelyet évente tartanak 1998 óta az Egyesült Államokban.

Az ország idei "gólyái" nem csak a komolyzene és a képzőművészet terén "fehér foltosak", politikailag, a közelmúlt történelmében sem túlzottan járatosak. Sokuk számára Csehszlovákia például sohasem létezett, Németország kettéosztottságáról sem hallottak.

A korábbi esztendőkből néhány tudatlansági-tájékozatlansági példa:
- az 1980-ban született, 1998-ban érettségizett "évjárat" csupán egyetlen pápáról hallott: II. János Pálról.
- az 1981-es születésűek 18 éves korukra még nem hallottak Jugoszláviáról.
- az 1982-esek sohasem illették Kínát "vörös" jelzővel, nem sokat tudva az ország társadalmi berendezkedéséről.
- az 1983-asok sohasem hallottak arról, hogy fajüldözés lett volna a Dél-afrikai Köztársaságban, banánköztársaságon pedig a Banana Republic nevű ruházatibolt-hálózatot értették, nem olyan latin-amerikai országot, amelynek kormánya bábként rángatható.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×