INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Elhalasztották a kínai meleg bár megnyitását

InfoRádió / MTI
Meleg bár nyitásáról döntöttek a helyi kormányzat támogatásával Daliban, abban a délnyugat-kínai városban, amely egyike Kína tíz HIV-vírussal leginkább fertőzött településének. A hivatalos megnyitót december elsejére, az AIDS elleni küzdelem világnapjára tervezték, de a legfrissebb hírek szerint a túlzottan nagy nyilvánosságot kapott eseményt - épp a fokozott médiaérdeklődés és a folyamatosan érkező előítéletes bírálatok miatt - egy időre elhalasztották.

"Előbb-utóbb megnyitunk" - mondta kedden Csang Csien-po, az ötlet gazdája és egyben a helyi kórház orvosa, aki belátta, hogy a nyilvánosság nem tett jót a vállalkozásnak.

Jünnan tartományban él a regisztrált HIV-fertőzöttek és AIDS-betegek 23 százaléka és Dali a térségben különösen is veszélyeztetett. A délnyugati határ menti Jünnan ugyancsak nagyszámú - egyes becslések szerint 850 ezres - férfi meleg közösség otthona, s mintegy hatezren vannak, akik nyilvánosan vállalják is másságukat.

Az amúgy festői környezetben lévő közkedvelt turistaközpontban a helyi kormányzat két térségi civil szervezettel úgy gondolta, hasznos lehet egy vonzó szórakozóhely, ahová a melegek kikapcsolódni járnak, s ahol - ha már együtt vannak - olyan felvilágosító munkát is végezhetnek, ami a fiatalok körében elősegítheti körültekintőbb szexuális életet.

A kínai sajtóban korábban megjelent hír a bár alapításáról megosztotta az olvasókat. Egyesek felvetették, hogy talán nem kellene az adófizetők pénzét ilyen szórakozóhelyek létrehozására költeni, ha megtalálnák a módját annak, hogyan érjék el, lépjenek kapcsolatba a meleg közösséggel.

Csang a lapnak úgy nyilatkozott, hogy elképzelései szerint a bár találkozóhelye lenne a környékbeli, elsősorban vidéki, falusi meleg férfiaknak, akik eddig a város közelében jöttek össze, egy bodegában. Õk különösen veszélyeztetettek, mert tudatlanok, egészségük többnyire gyengébb. A bárban szexuális felvilágosítást terveztek, és ingyenesen óvszerhez is hozzá lehet majd jutni amellett, hogy a közönség együtt szórakozhat.

A helyet a helyi költségvetés támogatásával hozták létre, de alkalmazottai önkéntesek, akik az AIDS-megelőzésben dolgozó civil szervezetek munkatársai.

"Dali város évente 20 ezer jüant (530 ezer forint) biztosít az AIDS-betegek kezeléshez szükséges gyógyszerekre, szóval, ha a bár segít a fertőzés továbbterjedésének megállításában, akkor a 120 ezer jüan (3,1 millió forint), amit ráköltöttünk, megérte - hangoztatta Csiang An-min, a város helyettes főorvosa.

A kínai melegek évtizedekig szenvedtek előítéletektől és a megkülönböztetéstől. Találkozóhelyeik gyakran voltak rendőrségi razziák célpontjai; sokan házasodtak meg csak azért, hogy a családi és társadalmi elvárásoknak megfeleljenek. Az előítéletek kiirtása azonban hosszú időt vesz igénybe.

A kínai egészségügyi minisztérium becslése szerint az országban 2009 végére körülbelül 740 ezer lesz a HIV-fertőzöttek száma. Az idén 48 ezer új fertőzöttről tudnak. Egy közelmúltbéli felmérés szerint 32 százalékuk férfiak közti szexuális kapcsolat révén fertőződött meg.

A címlapról ajánljuk