eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Kijózanító központ nyílik a netfüggőknek

Kijózanító központ nyílt Kaliforniában az internetfüggők kezelésére; a maga nemében első ilyen intézmény az Egyesült Államokban a Microsoft szoftveróriás központjától alig néhány mérföldre kezdte meg működését.

Akinek álmatlan éjszakái vannak, mert nem bír elszakadni a World of Warcraft világától, aki inkább e-mail üzeneteket küld barátjának, ahelyett, hogy találkozna vele, és aki a kimerültségtől időnként elalszik a billentyűzet felett, az valószínűleg internetfüggő és a reStart gyógyító központban a helye.

A létesítményt Fall City egy békés részén, egy kéthektáros területen alakították ki. Az internet kijózanodásra vágyó rabjainak 14 500 dollárt (3,8 millió forint) kell leszurkolniuk, hogy egy 45 napos program keretében leküzdjék függőségüket. A központban az internetfüggőség legkülönbözőbb válfajait kezelik: az online játékok őrültjeit, a szerencsevadászokat és azokat is, akik nem bírnak élni folyamatos csetelés és üzenetküldés nélkül.

A reStart központ közleménye szerint - amelyben az olvasható, hogy hasonló célú intézmények már Kínában és Dél-Koreában is nyíltak - az online közösség csaknem 10 százaléka valamilyen vonatkozásban függőségben szenved.

Egy 19 éves iowai fiatalt például szülei utaltak a kaliforniai internetes detoxikálóba, miután éjjel-nappal a World of Warcraft birodalmában barangolt, olyannyira függővé vált, hogy iskoláját sem tudta folytatni.

Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×