eur:
389.43
usd:
362.02
bux:
68560.64
2024. május 7. kedd Gizella

Tovább keresik a londoni élő szobrokat

Kiválasztották az első briteket, akik a londoni Trafalgar tér egyetlen üresen maradt szobortalapzatán ácsoroghatnak, ücsöröghetnek, bulizhatnak vagy tehetnek bármit, ami nem ízléstelen vagy törvénybe ütköző. Az első "élő szobor" július 6-án foglalja el helyét a nyolc méteres magasban.

Egy kerekesszékes nyugdíjas szemaforzászlókkal, egy huszadik születésnapját ünneplő diák, meg egy világító kabátú biciklis - ők hárman már biztosan eltöltenek majd egy órát a londoni Trafalgar tér 1841 óta üresen árválkodó szobortalapzatán. A szervezők eddig 615 britet választottak ki találomra a csaknem 14 ezer jelentkező közül, de 1785 hely még kiadó.

A már biztos résztvevők közül a legfiatalabb 16, a legidősebb 83 éves, akad közöttük patkolókovács, egyetemi professzor és szemetes is. Lesz, aki valamilyen ügyért demonstrál majd a nyolc méter magas talapzaton, mások csak csendesen ücsörögnek, ácsorognak vagy olvasnak a rendelkezésükre álló hatvan percben.

Egyikük, Oliver Parsons-Baker tengerkutató a tiszta víz fontosságára és a túlhalászat veszélyeire hívja majd fel a figyelmet halnak öltözve. A dizájner David Rosenberg egy összecsukható biciklit is felvisz magával a magasba, a pedálozás közben termelődő elektromos energiával pedig a kabátjára erősített izzókat hozza majd működésbe.

A talapzaton jelenleg Thomas Schütte, a nemzetközi hírű német szobrász színes műanyaglemezekből készült kompozíciója díszeleg. Tetszetős, de egyáltalán nem illik a Napóleont legyőző Nelson admirális tiszteletére emelt oszlop és a tér tizenkilencedik századi tábornokokat, illetve IV. György királyt ábrázoló bronzszobor, valamint a hatalmas szökőkutak mellé.

Az élő szobrok ötletével Anthony Gormley állt elő: a képzőművésznek nem ez volt az első meghökkentő javaslata, az ő tervei szerint készült el a Gateshead melletti dombon álló gigantikus szobor, az Észak angyala is.

Az első "szobor" július 6-án áll majd fel a talapzatra, azt követően 100 napon át éjjel-nappal óránként váltják majd egymást a kiválasztott szerencsések.

Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×