eur:
388.67
usd:
361.15
bux:
68653.14
2024. május 7. kedd Gizella

Újabb fotóval keresik Madeleine-t - A modern kor legnagyobb rejtélye

Minden idők talán legnagyobb, legtöbb embert és pénzt megmozgató keresési akciója ellenére már két éve nem találják Madeleine McCannt, a Portugáliából 2007 májusában eltűnt skót kislányt, akiről a vasárnapi évforduló előestéjén új, számítógéppel készült, az elmúlt két esztendő valószínűsíthető változásait tükröző képet tettek közzé.

Az idén hatéves Madeleine-nek 2007. május 3-án, negyedik születésnapja előtt néhány nappal veszett nyoma a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta, Ocean Club nevű üdülőközpontjában. A gyermek - két kisebb testvérével - a szobában aludt, miközben a szülők az épülettől nem messze, baráti társasággal vacsoráztak.

A második évfordulóra különleges, "öregítő" eljárással Amerikában készült számítógépes képet tettek közzé arról, hogy Madeleine miként nézhet ki most, hatévesen.

A portré együtt látható az eltűnés előtt, nem egészen négyévesen készült utolsó fotóval, és a különbség kirívó: a mesterséges, de teljesen élethű új arcképről nagylányos hajviseletű és öltözetű, hajában rózsaszín pántot viselő, édesanyjára rendkívüli módon hasonlító iskoláskorú gyermek tekint a szemlélőre.

Az esetet szinte példátlan nemzetközi figyelem kísérte, különösen azután, hogy a portugál rendőrség 2007 őszén az orvos szülőket, Gerry és Kate McCannt nyilvánította gyanúsítottá az ügyben.

A gyanúsítást tavaly nyáron - érdemi bizonyítékok hiányában - feloldották, a gyermeknek azonban azóta sem lelik nyomát.

A The Sun, a legnagyobb brit bulvárlap szombaton "a modern kor egyik legnagyobb rejtélyének" nevezte az esetet, a Daily Mirror a szülők "két évi agóniájáról" írt.

A házaspár a gyermek megtalálásának reményében maga is ragaszkodott az ügy minél szélesebb nyilvánosságához, ennek azonban súlyos ára volt: a lapokban folyamatosan a legsötétebb sztorik keringtek a gyermek "valószínű" sorsáról.

A gyanúsítás alapjául szolgáló állítólagos - hivatalosan soha meg nem erősített - rendőrségi elméletről például az jelent meg, hogy a szülők a nyugodt esti vacsora érdekében altatót adhattak be a kislánynak, ám ezt esetleg véletlenül túladagolták, és Madeleine meghalt, holttestétől pedig később valahol megszabadultak.

Az újságok hónapokig tárgyalták a "megszabadulás" körülményeiről szóló - ugyancsak máig megerősítetlen - rendőrségi feltevéseket is. Az egyik visszatérő elem úgy hangzott, hogy a detektívek állítólag vér- és testnedvnyomokat találtak abban a gépkocsiban, amelyet McCannék a gyermek eltűnése után több mint három héttel béreltek.

Nem hivatalos értesülések szerint a rendőrség azt feltételezte, hogy a házaspár több heti rejtegetés után a bérelt Renault-val vitte el valahova - esetleg Spanyolországba - Madeleine földi maradványait.

Ezeket a sajtóban keringő értesüléseket soha nem erősítették meg hivatalos forrásból, és a szülők - megelégelve a közvéleményt ellenük hangoló találgatásokat - rágalmazási pert indítottak azon brit lapok ellen, amelyek hitelt adtak ezeknek a feltételezéseknek.

Az őket legdurvábban támadó Express lapcsoport tavaly el is vesztette a pert, és a bírósági végzés alapján az újságok első oldalas közleményekben tudatták: elfogadják, hogy Kate és Gerry McCann "teljesen ártatlan" az ügyben.

Mindemellett jelentős - hírek szerint 550 ezer font - kártérítést is fizettek a szülőknek, akik az összeget a Madeleine felkutatásának finanszírozására létrehozott alapba utalták át.

Nyilvánvalóan súlyos lelki kínokat okozott a házaspárnak az a rendre visszatérő értesülés is, hogy a kislányt a virágzó marokkói gyermekszexipar megrendelésére rabolták el. Madeleine-t többen látni is vélték az északnyugat-afrikai országban, ám erről sem került elő soha konkrét bizonyíték.

A gyermek felkutatásának szentelt honlapon - www.findmadeleine.com - a szülők leszögezik: fájdalmuk és aggódásuk nem enyhült az elmúlt két évben, de ugyanilyen erős maradt elszántságuk is arra, hogy megtalálják leányukat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×