eur:
385.37
usd:
355
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Patkányokkal hatástalanítják az aknákat

Kutyák helyett patkányokkal keresik a taposóaknákat Mozambikban. A kártékony rágcsálóknak tartott állatok sokkal kisebbek és jobb a szaglásuk is, ezért hatékonyabbak és olcsóbbak lehetnek, mint a kutyák - állítják szakértők.

A patkányoknak rendkívül érzékeny szaglásuk van, és elég kicsik ahhoz, hogy ne robbanjon fel alattuk az akna, ha kiszagolják azt - tudósít az angol The Sun magazin.

Ilyen hasznos állat Kofi is, a gambiai erszényes patkány, amely egészen addig ül a kiszimatolt veszélyes szerkezeten, amíg gazdája hatástalanítja. Az afrikai Mozambikban már harminc, a feladatra kiképzett patkányt vetettek be, de Kofi az első, akit Nagy-Britanniában tanítottak be.

A rágcsálónak minden nap húszperces "edzésen" kell részt vennie. Wendy Winstanley kiképző egy szelet avokádóval jutalmazza, ha kiszimatol valamit. "Kofi elképesztő. Sokan úgy gondolják, hogy a patkányok kártékony rágcsálók, pedig nagyon intelligens állatokról van szó" - mondta.

A patkányok nemcsak az aknákat, hanem a bombákat is ki tudják szagolni. Erre a feladatra kutyákat használnak, de a szakértők szerint a patkányok sokkal hatékonyabbak lennének: szaglásukkal és kiképezhetőségükkel olcsóbb, és elérhetőbb alternatívát jelentenek a robbanószerkezetek semlegesítésében.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×