eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Felzabálják egymást a gyűlölt állatok

Nem szuperlények az aga varangyok, a felnőttkort egy százalékuk sem éri meg - állítja egy kutató, aki szerint lehetséges, hogy az Ausztráliát benépesítő, gyűlölt kétéltűek száma külső beavatkozás nélkül is csökkenni fog.

Az aga varangyok 99,97 százaléka még ebihal korában vagy azelőtt elpusztul, ám egyetlen felnőtt nőstény évente közel 70 ezer petét rak le - állítja egy ausztrál kutató.

"Senki sem tudja, pontosan hány aga varangy él Ausztráliában, durván 200 millió lehet belőlük. Ez azt jelenti, hogy amióta ide kerültek, évente 20 százalékkal nőtt a számuk" - mondta Ross Alford, a queenslandi James Cook Egyetem professzora.

A biológus húsz éve tanulmányozza az ausztrálok által szívből utált aga varangyokat. A kétéltűeket Hawaiiról telepítettek az országba az 1930-as években, és azt várták tőlük, hogy elpusztítják a cukornádültetvényeket fenyegető bogarakat, a varangyokat azonban egyáltalán nem érdekelték az ízeltlábúak.

Ellenben hihetetlenül gyorsan kezdtek szaporodni, mára becslések szerint közel 200 millió van belőlük. A kétéltűek nemhogy hasznosnak nem bizonyultak, de komoly fenyegetést jelentenek az ausztrál ősfaunára: mivel a varangyok a bogarakon kívül szinte bármi mást jóízűen elfogyasztanak, sok állatfaj élelem nélkül marad.

Alford professzor szerint, ha a varangyok túlélési aránya a következőkben akár egy század százalékponttal is alacsonyabb lesz, a kétéltűek száma évről évre csökkenni fog. Erre pedig megvan az esély, hiszen az aga varangyok legnagyobb ellenségei éppen saját maguk: ebihal stádiumban saját fajtájuk petéivel táplálkoznak.

A szakértő megjegyezte: jelenleg még szükség van a varangyok szaporodásának kordában tartására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×